Για τρείς μέρες στην Μαδρίτη εκπρόσωποι κινημάτων από όλη την Ευρώπη, μέ τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας προσπαθήσαμε μέσα από τους κοινούς προβληματισμούς και την σύνθεση διαφορετικών απόψεων, αλλά κυρίως τών διαφορετικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα για το πως πρέπει να διαχειριστούμε σαν κοινωνία βασικά ζητήματα που μας αφορούν όλους. Πάνω από δέκα ομάδες εργασίας δουλέψαμε για αντίστοιχα βασικά θέματα όπως η υγεία, οι εξώσεις, το χρέος, η ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών όπως το νερο, το περιβάλλον, η δημοκρατία και άλλα.
Ήταν μία μοναδική εμπειρία για όλους μας, ήταν το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι λαοί σε όλη την Ευρώπη και με οδηγό τα κοινά οράματα να αγωνιστούμε από κοινού για μια κοινωνία που θα διαχειρίζεται η ίδια τις τύχες της, για μια κοινωνία που το αξιακό της σύστημα θα έχει ως επίκεντρο την Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη. την Δημοκρατία, τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στην ζωή του ανθρώπου.
Τα συμπεράσματα από την ομάδα εργασίας για την υγεία στην οποία συμμετείχα ήταν σημαντικά.
Το πρώτο συμπέρασμα δυστυχώς ήταν πως η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη εφαρμογής των πιό βάρβαρων και απάνθρωπων πολιτικών στον χώρο της υγείας. Μόλις τελείωσα την περιγραφή μου για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας όλοι οι εκπρόσωποι των κινημάτων στην ομάδα μαυ ( από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Αγγλία, ) με μία, κυριολεκτικά μία φωνή, μου είπαν- χωρίς εγώ να έχω κάνει κανέναν χαρακτηρισμό- σοκαρισμένοι: αυτό είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!
Το δεύτερο συμπέρασμα ήταν πως οι πολιτικές που ακολουθούνται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κινούνται στο ίδιο μονοπάτι με μας και πως αργά ή γρήγορα και στις δικές τους κοινωνίες θα μιλούν για γενοκτονία. Ήταν φανερό πως η γνώση που απέκτησαν για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας τους ανησύχησε και τους κινητοποίησε ακόμη περισσότερο για κοινούς αγώνες.
Καταλήξαμε σε συμπεράσματα και για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, και αυτά που βγήκαν ως κοινά οράματα ήταν:
-δωρεάν και καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας
-η σχέση ιατρού και ασθενούς θα πρέπει να διέπεται από ισοτιμία, σεβασμό και να μην είναι μία σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. Ο γιατρός οφείλει να βλέπει τον ασθενή ως ξεχωριστή και ολοκληρωμένη οντότητα και όχι ως ένα σύμπτωμα ή μία ασθένεια ή ένα όργανο του οργανισμού που πάσχει.
-Η ιατρική θα πρέπει να ασκείται χωρίς την χρήση πολλών φαρμάκων, η τεχνολογία να συμβαδίζει με την ιατρική γνώση και εμπειρία, όχι δηλαδή κατάχρηση στις παρακλινικές εξετάσεις
-όλοι συμφώνησαν, ήταν κοινή επιθυμία να αναδείξουμε την φιλοσοφία της Ιπποκρατείου Ιατρικής!
-Τέλος καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η ΥΓΕΙΑ ως κοινό και ιερό αγαθό είναι υπόθεση της κοινωνίας και εμείς οι πολίτες πρέπει και οφείλουμε να την διαχειριστούμε!
Αυτά ήταν τα πρώτα συμπεράσματα, ο καθένας από μας θα τα μεταφέρει στην πατρίδα του όπου θα υπάρξουν και άλλες απόψεις-προβληματισμοί και από άλλους που μετέχουν στα κινήματα, σε μία διαδικασία ανοικτή την οποία θα την παρακολουθούμε διαδικτυακά όλοι, μέχρι την τελική διαμόρφωση των συμπερασμάτων.
Από τον εθελοντή γιατρό Γιώργο Βήχα που εκπροσώπησε το ΜΚΙΕ
σε 3ήμερη εκδήλωση στη Μαδρίτη με τίτλο "Η ΝΕΑ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"