Ρεκόρ επιθέσεων σε βάρος των εργαζομένων σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 20 Αυγούστου 2014

Εκατόν πενήντα πέντε εργαζόμενοι στις διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας έχασαν τη ζωής τους σε όλο τον κόσμο το 2013, καθώς οι επιθέσεις παγκοσμίως σε βάρος τους αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με το 2012. Τα συγκλονιστικά στοιχεία αυτά φέρνει στο φως έκθεση της Aid Worker Security, που δημοσιεύτηκε για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας στις 19 Αυγούστου. Ρεκόρ με 251 επιθέσεις που έπληξαν 460 εργαζόμενους των τομέων της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εκτός από τους νεκρούς άλλοι 171 τραυματίστηκαν και 134 απήχθησαν εντός του 2013.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. "Ωστόσο, πολύ συχνά η ασφάλειά τους μπαίνει σε κίνδυνο με τον πιο κατάπτυστο τρόπο με απειλές, με επιθέσεις και με παράνομες πολεμικές μεθόδους" είπε ο Ελίασον σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. "Δυστυχώς, η τάση αυτή επιδεινώνεται αντί να βελτιωθεί" συμπλήρωσε.

Η κλιμακούμενη κρίση στη Συρία και το Νότιο Σουδάν αναφέρονται ως οι κύριοι λόγοι για τη δραματική αύξηση των επιθέσεων, παρότι το Αφγανιστάν παραμένει η πιο επικίνδυνη περιοχή για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς 81 από αυτούς σκοτώθηκαν εκεί πέρυσι. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, από τις αρχές του  2014 άλλοι 79 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί σε διάφορες αποστολές, καθώς εντάθηκε η βία στη Λωρίδα της Γάζας και στο Νότιο Σουδάν.

Η Τρίτη είχε οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη προς τιμήν των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης το 2003 στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Προβλήθηκε 1197 φορές
Υπουργείο Εσωτερικών: 10 + 10 αλλαγές για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών αφορούν τόσο το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, όσο και ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.