Πέφτω από τα σύννεφα... τώρα μάθαμε όλοι την KfW;

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 13 Ιουλίου 2015

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητάει να μεταφερθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής ελληνικής περιουσίας στο νέο ΤΑΙΠΕΔ με έδρα το Λουξεμβούργο.

 

Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι ο βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι πρόεδρος κι αντιπρόεδρος, αντιστοίχως, της τράπεζας KfW, η οποία έχει απλώσει τα δίχτυα της εδώ και πολύ καιρό για να αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

CJvKd3GUkAA3L0c


H KfW έχει χρηματοδοτήσει το Institute for Growth, στο οποίο θέλουν οι Γερμανοί να μεταβιβαστεί η ελληνική κρατική περιουσία.

 

Μέχρι εδώ καλά... Τώρα ανησυχούμε για την KfW;  

 

Περιδιαβαίνοντας το internet μπορείτε να βρείτε διάφορα άρθρα για την εν λόγω τράπεζα...

 

π.χ:  

άρθρο της Καθημερινής ( 23.04.2014)

με τίτλο: Και με τη... βούλα η KfW στο Επενδυτικό Ταμείο.

 

"Μετά δύο χρόνια προσπαθειών, υπογράφεται σήμερα η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής KFW Dr Lutz-Christian Funke, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συμμετοχή της γερμανικής KfW έχει προσδιοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στο Ταμείο έχουν μεταφερθεί 100 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, με προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επόμενο βήμα, εκτός από τη διεύρυνση των πηγών άντλησης κεφαλαίων, είναι η επιλογή του μάνατζμεντ, που θα «τρέξει» το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου και θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις, μέσα από την αναχρηματοδότηση δανείων." 

 

ή αυτό το ωραίο άρθρο της Ελευθεροτυπίας (21.03.2013) 

με τίτλο: ΔΙΕΜΒΟΛΙΖΕΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΧΕΙΡΑΓΩΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - KfW: το μακρύ οικονομικό χέρι του Βερολίνου σε δράση...

 

" ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ ήταν στην υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο πλάι του προέδρου της KfW, Ulrich Schroeder.

Τόση χαρά όμως και φαρδιά χαμόγελα για τη συμφωνία με τη γερμανική... ΕΤΒΑ, το «μακρύ οικονομικό χέρι του Βερολίνου», όπως τη χαρακτηρίζουν αρκετά γερμανικά ΜΜΕ. Προφανώς ο αρμόδιος υπουργός θυμάται πως πρόκειται για την τράπεζα που υπέγραψε -για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης- στις 8/5/2010 τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης προς τη χώρα μας ύψους 80 δισ. ευρώ.

Η Kreditanstalt fur Wiederaufbau ιδρύθηκε το 1948 ως μέρος του Σχεδίου Μάρσαλ, για να αναπτυχθεί θεαματικά τη δεκαετία του 1990-2000 αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Κατά 80% ελέγχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά 20% από τα κρατίδια της Γερμανίας. Διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο και ελέγχεται από 37μελές εποπτικό συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με τις «πλάτες» που της παρέχει ο άριστος βαθμός αξιολόγησης του γερμανικού κράτους αντλεί -μέσω της αγοράς ομολόγων- κεφάλαια με χαμηλότατα επιτόκια. Πλεονέκτημα που δίνει στην KfW τη δυνατότητα να... διεμβολίζει βεβαρημένες οικονομίες, χώρες του τρίτου κόσμου, αδύναμα χρηματοπιστωτικά συστήματα (σ.σ. όπως το ελληνικό ή το ισπανικό, που δανειοδοτεί ήδη με προγράμματα έως 800 εκατ. ευρώ). Στρατηγική της, να μη δανείζει απευθείας επιχειρήσεις ή ιδιώτες, αλλά να παρέχει στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα με χαμηλό κόστος και μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει τον εκ των έσω έλεγχο του συστήματος της χώρας όπου θα δραστηριοποιηθεί.

Υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας δεν θεωρούσε τυχαία τη συγκυρία εισόδου της KfW στην αγορά μας τώρα που το εγχώριο σύστημα είναι εξασθενημένο και συντηρείται κεφαλαιακά από την τρόικα. Ούτε η πρόθεση του Βερολίνου να αναπτύξει δίκτυο της Sparkasse στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε περιοχές ευαίσθητες όπου τα γερμανικά συμφέροντα φέρεται να σχεδιάζουν τη δημιουργία-λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, των περίφημων ΕΟΖ. «Ελλάδα, η πρώτη γερμανική αποικία στη Δ. Ευρώπη», σημείωνε η «Ελευθεροτυπία» (από τις 3/9/2011) αναφερόμενη στο ρόλο που θα διαδραμάτιζε κάποια στιγμή η KfW.

Σύμφωνα με αναφορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πρακτική της γερμανικής τράπεζας είναι να επιβάλλει ακόμη και πρότυπα στις εργασίες στις οποίες εμπλέκεται χρηματοδοτικά. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τιτλοποίηση χρεών τραπεζών (σ.σ. που υποδηλώνει χειραγώγηση), ιδίως από στεγαστικά δάνεια, κάτι που έκανε σχεδόν συστηματικά πριν από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008.

Υπό το πέπλο της «αναπτυξιακής... βοήθειας» χρηματοδοτεί επιλέγοντας με κριτήρια που θεσπίζει η διοίκησή της, με τους όρους που επιβάλλει το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης. Η KfW εστιάζει περισσότερο στους τομείς της ύδρευσης- αποχέτευσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές, μεταποίηση. Αλλά επίσης στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της γεωργίας, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων." 

 

ή αυτό το πιό ωραίο άρθρο από το Πρώτο Θέμα (18.07.2013)

με τίτλο: Με τα δικά μας λεφτά θα μας δανείσει η KFW κ. Σόιμπλε;

 

"Η ιστορία με την αναπτυξιακή τράπεζα που θέλει να συστήσει η Γερμανία είναι μια σοβαρή υπόθεση για μια ανοργάνωτη χώρα, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, η υπόθεση με την τράπεζα KFW φαίνεται ότι, κάτι δεν πάει καλά.

Ιδιαίτερα, όταν η ίδια η τράπεζα είναι αυτή που ενεργεί για την Γερμανία σ όλες τις δανειακές συμβάσεις με την Ελλάδα.

Η kreditanstalt Fur wiederraufbau ( kfw ) δεν είναι μια τυχαία τράπεζα. Είναι η τράπεζα για την ανασυγκρότηση, η τράπεζα η οποία ιδρύθηκε το 1948 , ως μέρος του σχεδίο Μάρσαλ. Στην συνέχεια, αναπτύχθηκε και σήμερα παίζει σημαντικό

ρόλο τόσο στην Γερμανία, όσο στην πολιτική επιρροή καθώς δανειοδοτεί όλες σχεδόν τις χώρες και, κυρίως, τις υπανάπτυκτες. ( Τανζανία, Κογκό κα) Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η τράπεζα χρηματοδότησε την Ανατολική Γερμανία ? με χρήματα της Ευρώπης. Να πάμε, όμως, στα δικά μας. Τα όσα αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης για την Τράπεζα είναι λίγο ασαφή, και μοιάζουν με την ατυχή κατάληξη που έχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες όταν οι πρόεδροι ζητούν να βάλουν χρήματα. Θα τοποθετήσουν χρήματα οι δυο ιδιώτες ( ιδρύματα Ωνάση ? Νιάρχου )

τα χρήματα ; Εξ όσων μαθαίνουμε ο ένας ιδιώτης το ξανασκέφτεται. Πριν πάμε στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να θυμίσουμε ότι η KFW έχει βγάλει χρήματα από τα ελληνικά ομόλογα και τους τόκους των δανείων. ( σ.σ η KFW υπογράφει όλα τα μνημόνια )

Μ άλλα λόγια, οι Γερμανοί πάνε να μας δώσουν τα χρήματα, τα οποία έβγαλαν στην πλάτη μας !! Το δεύτερο θέμα και ίσως το σημαντικότερο είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του ταμείου. Αν βάλουν χρήματα και οι ιδιώτες, τότε πρέπει να έχουν τον έλεγχο, διότι οι Νιάρχοι, αλλά και το ίδρυμα Ωνάση δεν θα θέλουν να πετάξουν τα χρήματα ή να τα μοιράσουν προς τους γνωστούς διαπλεκόμενους.

Επίσης, κανείς δεν μας λέει τον κύριο σκοπό της αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, πέραν των αοριστιών για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τι θα κάνει η kfw Ελλάδας ; Θα δανείζει τις επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια ( απο τις εμπορικές τράπεζες ), όπως κάνει η αντίστοιχη Γερμανική ; Θα χορηγεί ενεργειακά δάνεια προκειμένου επωφεληθούν και οι Γερμανικές εταιρείες ; Όλα αυτά μένουν αναπάντητα ,αλλά αφορούν το κρίσιμο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις οποίες τις έχει ανάγκη για να σταθεί στα πόδια του ο τόπος.

Όλα μοιάζουν ασαφή, όπως οι ποδοσφαιρικές εταιρείες λαϊκής βάσης. Βάζουν λεφτά οι οπαδοί, αλλά ο πρόεδρος έχει λ.χ ιδιόκτητες εταιρείες σεκιούριτι και εισπράττει τα χρήματα των οπαδών. Έτσι μοιάζει και η Κfw Eλλάδας. Σαν το παιχνίδι πάρτα όλα.


Υ.Γ Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης πρέπει να χειριστεί την υπόθεση με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διότι ο κόσμος δεν θα δείξει υπομονή, όταν συνεχίζεται το πάρτι με τους πολιτικάντηδες τύπου Παπουτσή."

 

Αλλά είπαμε τότε δεν ψάχναμε, δεν μας ενδιέφερε... Τότε το πάρτυ καλά κρατούσε με την συμμετοχή  "όλων" μας....

 

Καλημέρα...

Προβλήθηκε 914 φορές