Πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, πέθανε στη Νέα Υόρκη όπου γεννήθηκε και έζησε όλη της τη ζωή η Ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια, συγγραφέας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αδαμαντία Πόλλις.
Σπούδασε οικονομικά, στη συνέχεια όμως στράφηκε στις πολιτικές επιστήμες και ειδικότερα την πολιτική κοινωνιολογία. Δίδαξε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Χάντερ, από το οποίο αποφοίτησε, ενώ αργότερα εργάστηκε στο περίφημο New School for Social Research, από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε ως ομότιμη καθηγήτρια. Με τις έρευνές της η Αδαμαντία Πόλλις κατάκτησε την αναγνώριση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως αυθεντία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύγχρονης ελληνικής πολιτικής.
Η διδασκαλία και η έρευνα υπήρξαν το πάθος της, όμως ταυτόχρονα υπήρξε στρατευμένη ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών. Αγωνίστηκε από νεαρή ηλικία για την ισότητα των γυναικών, ενώ κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα διατηρούσε εβδομαδιαία εκπομπή στο προοδευτικό νεοϋορκέζικο ραδιόφωνο WEVD, την "Ελεύθερη φωνή της Ελλάδας" (Free Voice of Greece).
Από το εκτεταμένο έργο της στα ελληνικά έχει εκδοθεί μονάχα το κείμενο Κράτος, δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, 1988), καθώς το άρθρο της "Επέμβαση των ΗΠΑ στα ελληνικά εργατικά σωματεία, 1947-1950", στο συλλογικό τόμο Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950: Ένα έθνος σε κρίση (Θεμέλιο, 1984).
το διαβάσαμε στην Αυγή.