Ολυμπιακή ερήμωση δέκα χρόνια μετά...

Αρθρογραφία 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δέκα χρόνια πριν, στον πυρετό της ολυμπιακής προετοιμασίας, φαίνεται ότι κανείς δεν είχε σκεφτεί τι θα συμβεί μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 που σαν αύριο 28.09 τελείωσαν...

 

Τότε το 2004, 64 ελληνικά γραφεία μελετών και 49 κατασκευαστικές εταιρείες παρέδιδαν 18 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και 12 ανακαινισμένες, αλλά δεν είχε καν συνταχθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης.

 

Ένα  από τα ολυμπιακά ακίνητα.

Ο χώρος υποτίθεται ότι φυλάσσεται. Μπαίνουμε στο πάρκινγκ από μια μισάνοιχτη καγκελόπορτα. Περνάμε πλάι από δύο πύλες φραγμένες με κιγκλιδώματα και φτάνουμε στην είσοδο των VIP θεατών. Δεν εμφανίζεται κανείς να μας ελέγξει. Μόνο φυλλωσιές μπλέκονται άναρχα στο διάβα μας. Τις παραμερίζουμε και βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ, στο Νέο Φάληρο. Δεν είμαστε οι πρώτοι επισκέπτες εδώ. Ηλεκτρικοί πίνακες έχουν λεηλατηθεί, καλώδια χάσκουν από τις ψευδοροφές και από τα κλιματιστικά έχουν απομείνει μόνο πλαστικά κουφάρια. Οι πλιατσικολόγοι άφησαν πίσω τους έγγραφα με τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων με ημερομηνία 20 Αυγούστου 2004 και ώρα 17.58. Σε έναν τοίχο κρέμεται ακόμη μια ξεθωριασμένη αφίσα με την επιγραφή: «Αυτοί οι Αγώνες θα έχουν το δικό μας πρόσωπο». mg 0079-thumb-large


Δεν είναι το μόνο ολυμπιακό ακίνητο που ρημάζει αναξιοποίητο.

 

Στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού η εγκατάσταση του κανόε καγιάκ, που κόστισε 35 εκατομμύρια ευρώ, δεν έγινε ποτέ υδάτινο πάρκο όπως είχε εξαγγελθεί. Στον γειτονικό αγωνιστικό χώρο του γηπέδου σόφτμπολ, κόστους 22 εκατ. ευρώ, φυτρώνουν σήμερα αγριόχορτα. Και το αξίας 54 εκατ. ευρώ κλειστό γήπεδο Γαλατσίου παραμένει εδώ και χρόνια σφραγισμένο, αν και υπήρχαν σχέδια για την αξιοποίησή του.

 

Υπήρχαν και προσωρινές εγκαταστάσεις, οι οποίες τελικά μονιμοποιήθηκαν ενώ δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας.

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του καταδυτηρίου στον Αγιο Κοσμά. Θα μεταφερόταν στη Δραπετσώνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι σήμερα παραμένει στο ίδιο σημείο και χρησιμοποιείται κανονικά, αν και αυθαίρετο.

 

«Πρωτομπήκαμε στον Αγιο Κοσμά τον Ιανουάριο του 2004. Ηταν ό,τι καλύτερο. Δέκα χρόνια μετά, είναι για γκρέμισμα. Ο,τι χαλάει δεν ξαναφτιάχνεται», λέει ο Θωμάς Μπίμης, χρυσός ολυμπιονίκης το 2004 στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα τριών μέτρων. «Οι τέλειες συνθήκες κατάντησαν τραγικές μέσα σε δέκα χρόνια. Πρόσφατα φτιάχτηκαν στο καταδυτήριο δύο σκάλες από τη μεγάλη φθορά και σκουριά που είχαν. Δεν υπάρχει όμως καλός εξαερισμός και το χλώριο με τις αναθυμιάσεις προκαλεί ζημιά στα μέταλλα», τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής καταδύσεων Πέτρος Φυρίγος.

 

Προβλήματα συντήρησης παρουσίαζαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και άλλοι προπονητικοί χώροι στον Αγιο Κοσμά, με τελευταία περίπτωση το κλειστό προπονητήριο στίβου. Στις 19 Ιουλίου, η πρωταθλήτρια του επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook βίντεο που έδειχνε την οροφή του προπονητηρίου να μπάζει νερά από την καταρρακτώδη βροχή. Το κέντρο του Αγίου Κοσμά ανήκει πλέον στην Ελληνικό Α.Ε. Υπάρχει ωστόσο προσωρινή συμφωνία ανανέωσης της σύμβασης για τη λειτουργία των αθλητικών χώρων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Μία από τις σκέψεις της Πολιτείας είναι και η μεταφορά προπονητικών εγκαταστάσεων στο Σχιστό, όπου η ΓΓΑ διαθέτει έκταση 110 στρεμμάτων.

kanoe

Το κανόε καγιάκ στο Ελληνικό

 

Ακόμα και στο ΟΑΚΑ, όμως, στην καρδιά των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τα κολυμβητήρια δεν διαθέτουν άδειες λειτουργίας. «Πριν από το 2004 η βαρύτητα έπεφτε στην κατασκευή και όχι στη διαδικασία. Πρόσφατα περάσαμε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να αδειοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Καυταντζόγλειο», λέει ο κ. Ανδριανός. Κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καθεστώς υπαγωγής του νόμου περί αυθαιρέτων.

 

Η ΓΓΑ έχει υπό την επίβλεψή της τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 600.000 ευρώ για τη συντήρηση της μόνωσης του κλειστού προπονητηρίου στίβου, που αντιμετώπιζε με κάθε βροχόπτωση προβλήματα παρόμοια με του Αγίου Κοσμά.

 

Εως σήμερα το ΟΑΚΑ δεν έχει αξιοποιηθεί ως θεματικό πάρκο. Υπάρχουν λίγοι ιδιώτες που ενοικιάζουν χώρους ως γυμναστήρια κυρίως στο κεντρικό στάδιο, με τιμές 10-12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Λείπει όμως μία πρωτοβουλία που θα ανεδείκνυε τα γήπεδα του ΟΑΚΑ σε σχέση με τους Αγώνες του 2004. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τουριστικά πρακτορεία, ώστε να καταστήσουμε το ΟΑΚΑ τουριστικό προορισμό και να το επισκέπτονται όπως και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο», αναφέρει ο κ. Ανδριανός.

 

 mg 9690-thumb-large

Το κολυμβητήριο στο Ολυμπιακό Χωριό

 

Τη συντήρηση και αξιοποίηση άλλων 12 ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει αναλάβει η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου. Το 2011, όταν τα παρέλαβε με την απορρόφηση της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., το ετήσιο κόστος συντήρησης ήταν 6,4 εκατ. ευρώ.

 

Το 2013 το συμπίεσε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Στο γήπεδο μπάντμιντον φιλοξενούνται εδώ και χρόνια μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, στο στάδιο του τάε κβον ντο διεξάγονται κατά καιρούς συνέδρια κομμάτων και άλλες εκδηλώσεις, το Ολυμπιακό Κέντρο της Νίκαιας έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για 40 χρόνια χωρίς να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά λόγω μη ανταποδοτικότητας», λένε στην ΕΤΑΔ, εξηγώντας τη μη παραχώρηση σε μισθωτές του κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά και του Ολυμπιακού Κέντρου Ανω Λιοσίων.

 

Απο τον θρίαμβο στη λήθη

(video)

 

από άρθρο του Γιάννη Παπαδόπουλου (Καθημερινή 15.08.2014)

 

Προβλήθηκε 772 φορές

Όλα ξεκινούν από μια Τελεία (Ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους. Κι αυτή είναι μια ιστορία για εκείνους.)

H Τελεία είναι η ιστορία μιας στοργικής δασκάλας που όχι απλώς εμπιστεύεται τις ικανότητες του παιδιού, αλλά το ενθαρρύνει, το υποστηρίζει και εκτιμά τη δουλειά του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει από πού να αρχίσει, πιστεύει ότι δεν μπορεί και έχει άρνηση να το προσπαθήσει.