Νερό: Ατζέντης ιδιωτικών επιχειρήσεων η Κομισιόν

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 20 Φεβρουαρίου 2014

Η Κομισιόν χρησιμοποιεί την τρόικα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στις εταιρείες ύδρευσής τους προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τη θέση αυτή υποστήριξαν ανοιχτά πολλοί ευρωβουλευτές στην προχθεσινή δημόσια ακρόαση στις Βρυξέλλες των εκπροσώπων δύο εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν ζητήσει εγγράφως να σταματήσει η Επιτροπή την υποστήριξή της στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού στις κοινοτικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) «Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα» παρουσίασε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1 εκατομμύριο 880 χιλιάδες υπογραφές από 13 χώρες-μέλη, εκ των οποίων το 64% είναι Γερμανοί, που αντιτίθενται κατηγορηματικά στις ιδιωτικοποιήσεις τόσο των δικτύων ύδρευσης όσο και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των υγρών λυμάτων.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών που πέτυχε για πρώτη φορά να συγκεντρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές και να προσφύγει με αυτές στα κοινοτικά θεσμικά όργανα με το αίτημα αλλαγής της νομοθεσίας της Ένωσης σε συγκεκριμένο τομέα, όπως ακριβώς προβλέπει η νέα Συνθήκη, που θέτει ως προϋπόθεση οι υπογραφές να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και να προέρχονται από επτά τουλάχιστον χώρες της Κοινότητας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που υπέγραψαν αυτό το αίτημα ζητούν η πρόσβαση στο νερό και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να εξαιρεθούν των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και να αποκλεισθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Ζητούν επίσης να δεσμευθεί η Κομισιόν ότι θα εμποδίσει την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι παρόντες ευρωβουλευτές κατήγγειλαν την Κομισιόν ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως οι γαλλικές Veolia και Suez, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή τους τα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και τους ίδιους τους υδάτινους πόρους των χωρών όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία. Οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την τρόικα για να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις αυτών των επιχειρήσεων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα δίκτυα ύδρευσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι αυτή θα μελετήσει το σχετικό αίτημα.

από: Η Αυγή

Προβλήθηκε 562 φορές