Πρώτιστη απόφαση της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές οφείλει να είναι η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του εργαλείου υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας.
Το αίτημα αυτό εκφράζεται από συλλογικότητες και πολίτες που αντιστάθηκαν στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και με τον αγώνα τους (μέσω και προσφυγών στο ΣτΕ) κατάφεραν να "ελαχιστοποιηθεί" ο αριθμός των μεταβιβάσεων σε ιδιώτες.
Όπως επεσήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης και η Πρωτοβουλία Πολιτών για την κατάργησή του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό δημιουργήθηκε με τον μνημονιακό Ν. 3986/2011 σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και η κατάργησή του με νόμο πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης, όπως και η επιστροφή στο κράτος των ήδη μεταβιβασθέντων σε αυτό περιουσιακών στοιχείων.
Το 1,5% κατευθείαν σε συμβούλους
Εγκληματικό οργανισμό, που έχει συσταθεί κατά παράβαση του Συντάγματος, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ ο Γ. Κασιμάτης, συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκποίηση της έκτασης του Ελληνικού "συνοδεύει" το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το τίμημα είναι εξευτελιστικό, ενώ δεν προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός, αλλά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συμπλήρωσε ο ομιλητής. Από το Επιμελητήριο, ο Γ. Χριστοφορίδης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί το μέσον για τη κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το κράτος προσδοκά από πωλήσεις και διαγωνισμούς να εισπράξει 1,5 δισ., εκ των οποίων το 1,5% ή 18,5 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε διάφορους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ...
Εκποιήσεις κατά παράβαση της νομοθεσίας
Η Ελένη Πορτάλιου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών, συνόψισε επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η κατάργησή του ΤΑΙΠΕΔ.
Μεταξύ αυτών:
* Η λειτουργία του, κατά το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, προσβάλλει τις διεθνείς συμβάσεις και τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκποιήσεις διενεργούνται κατά παράβαση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η εκμετάλλευση των εκποιούμενων ακινήτων γίνεται με όρους ειδικών καθεστώτων εξαίρεσης. Σε άλλες χώρες, αυτές δεν γίνονται μέσω φορέων όπως το ΤΑΙΠΕΔ. Στην Ιρλανδία απαιτείται θέσπιση ειδικού νόμου για την υλοποίηση κάθε αποκρατικοποίησης, ενώ στην Ιταλία, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτείται απόφαση της Βουλής.
* Το τίμημα των ακινήτων στις εν εξελίξει εκποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, ή αυτές που ήδη προχώρησαν, είναι εξευτελιστικό, π.χ. η εκποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, καθώς και η ελεγχόμενη από το δικαστήριο -για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ως προς το τίμημα- διαδικασία εκποίησης του Ελληνικού.
* Στο ΤΑΙΠΕΔ περιέρχονται ακίνητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς της εθνικής κυριαρχίας και της βιώσιμης ανάπτυξης (άμυνα, ασφάλεια, ουσιώδη στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, βασικές ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές κ.λπ.) ή εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς και την αναγκαία υποδομή για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτήρια κ.λπ.).
Παρεμβάσεις στη χθεσινή συνέντευξη έκαναν οι: Δ. Μπελαντής νομικός, Γ. Καρδαράς (μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά), Γ. Βρέλλος (μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά), Λ. Ντούσικος (εκ μέρους του αντι-ΤΑΙΠΕΔ κινήματος των περιφερειακών αεροδρομίων και των επιτροπών κατά της εκποίησης δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα), Χρ. Κορτζίδης (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού), Η. Γιαννίρης (Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ελεύθερων Χώρων), Α. Παπασαράντης (Επιτροπή Κατοίκων Φιλοπάππου), Γ. Σχίζας (οικολόγος, συγγραφέας), Π. Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων), Δ. Κουτσούμπα (περιφερειακή σύμβουλος Αττικής), Ορ. Κολοκούρης (Οικολόγοι Πράσινοι), Παν. Πολιτόπουλος (Άμεση Δημοκρατία).
από: Η ΑΥΓΗ