Την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επέκταση της άδειας μητρότητας από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, ζητούν με ανακοίνωσή τους το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Τον Οκτώβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε αναθεώρηση της οδηγίας του 1992 και αύξηση της άδειας μητρότητας από 14 σε 18 εβδομάδες, ενω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έκθεση Estrela) έχει αποφασίσει ακόμη μεγαλύτερη επέκταση της άδειας μητρότητας στις 20 εβδομάδες αλλά και την πρόβλεψη άδειας πατρότητας δύο εβδομάδων, και τα δυο με πλήρεις αποδοχές. Η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, επίσης, πρότεινε μέτρα για την προστασία των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα ώστε όταν επιστρέφουν στην εργασία τους οι θέσεις τους να είναι διασφαλισμένες.
Το Συμβούλιο των Υπουργών, το οποίο πρέπει να δώσει την έγκρισή του για την υιοθέτηση αυτών των θέσεων, δεν αποδέχθηκε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενο το κόστος της εφαρμογής τους, με αποτέλεσμα η πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας να έχει μπλοκαριστεί εδώ και επτά χρόνια και αυτή τη στιγμή να υπάρχει φόβος να χαθεί η προβλεπόμενη χρονική προθεσμία έκδοσής της. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία συμπεριέλαβε την πρόταση αναθεώρησης στο πρόγραμμα «REFIT», η οδηγία θα αποσυρθεί, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 και θα αντικατασταθεί με μία σύγχρονη εναλλακτική λύση.
Η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας αναφέρει:
«Η διαδικασία αυτή και η αδιάλλακτη στάση του Συμβουλίου αποτελεί έναν απαράδεκτο εκβιασμό εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών και μητέρων.
Ως Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θεωρούμε πως επιβάλλεται η ψήφιση της Οδηγίας για την άδεια μητρότητας, οποία αποτελεί πρότυπο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών και είναι απαραίτητη για λόγους υγείας και ασφάλειας των γυναικών.
Οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, κατάσταση που επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στην πατρίδα μας το ζήσαμε έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας και μνημονίων, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη που εφαρμόζεται η πολιτική της λιτότητας.
Η άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και την ουσιαστική ισότητα των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα, την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους αλλά και την προάσπιση της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη.
Καλούμε μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση την ηγεσία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να στηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αίτημα να σωθεί η Οδηγία και να βρεθεί λύση υπέρ της υιοθέτησης της νέας Οδηγίας για την Άδεια Μητρότητας.»