Μαρίνος Αντύπας - Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία

Αρθρογραφία 08 Μαρτίου 2014

Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε στο χωριό Φερεντινάτα της περιοχής Πυλάρου στην Κεφαλονιά το 1872 από μικροαστούς γονείς. Αποφοίτησε το 1897 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου. Αγωνίστηκε σ' όλη του τη ζωή για την αφύπνιση του λαού, και μάλιστα των αγροτικών και εργατικών τάξεων.
Η ζωή του

Κατά την Κρητική Επανάσταση του 1896, πολέμησε μαζί με άλλους φοιτητές στο πλευρό των Κρητών. Πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες ως σοσιαλιστής αποτελούν ένα βασικό γνώρισμά του: πραγματοποιεί συλλαλητήρια όπου διώκεται, δικάζεται αλλά τελικά αποφυλακίζεται.

Το 1906, μετά την αποτυχία του στις εκλογές στην Κεφαλλονιά (ως βουλευτής Κρανιάς), φτάνει στη Θεσσαλία και διευθύνει τα κτήματα του θείου του, Γ. Σκιαδαρέση. Εκεί αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εξαθλιωμένων αγροτών της Θεσσαλίας. Οι ενέργειές του προκαλούν το μίσος των τσιφλικάδων, που προσπαθούν να τον εκμηδενίσουν.

Ο Μ. Αντύπας διατρέχει τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και κινητοποιεί τους αγρότες για τα δίκαιά τους, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο στο Λασποχώρι στις αρχές του 1907.

Οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, βλέποντας πως με κανένα μέσο δεν μπορούν να τον κάμψουν, αποφασίζουν τη δολοφονία του στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας.Empros-Antypas

 

Ηθικός αυτουργός ο Ιωάννης Κυριακός.

 

Οι τελευταίες λέξεις του Μαρίνου Αντύπα ήταν: "Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία".

 

Η δολοφονία του προκαλεί λαϊκές εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.


Κυριότερες ενέργειες της ολιγόχρονης (10ετούς) δράσης του Μ. Αντύπα

Έκδοση εφημερίδας "Ανάστασις" στο Αργοστόλι (1900). Σημαντικό εδώ -από ένα περιληπτικό πρόγραμμα του 1905- είναι ότι ζητούσε νόμους που να περιορίζουν τις ώρες εργασίας, να καθοριστεί ημερομίσθιο, να δημιουργηθούν ταμεία σύνταξης για τους ανίκανους εργάτες είτε λόγω ηλικίας, είτε ασθενείας ή τραυματισμού.
Ίδρυση Λαϊκού Αναγνωστηρίου "Η Ισότης"
Δημιουργία σοσιαλιστικών συλλόγων και ομάδων
Δημιουργία κόμματος
Δημιουργία εργατικών συνδέσμων
Συμμετοχή στην Κρητική Επανάσταση
Οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων, συλλαλητηρίων και ομιλίες του σε αυτά.

Προβλήθηκε 1400 φορές