Η μέθοδος για να χάσετε βάρος

Υγεία 21 Αυγούστου 2013

maria psomaΜαρία Ψωμά

Ιατρός-Βιοπαθολόγος

 

 

Στις μέρες μας η παχυσαρκία αποτελεί επιδημία. Σχεδόν κάθε μέρα εμφανίζονται διάφορες εταιρείες που ισχυρίζονται πως η διατροφή τους είναι η καλύτερη. Δηλαδή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άλλοι κάνουν διατροφές χωρίς λιπαρά, διατροφή βάσει της ομάδας αίματος και πολλά περισσότερα.

Και ενώ ορισμένα προγράμματα μπορεί να προσφέρουν καλές ιδέες, τελικά και αυτά κάπου υπολείπονται.

Η διαρκής απώλεια βάρους απαιτεί μια αναθεώρηση στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα τρόφιμα, αλλά και πρέπει να είμαστε πρόθυμοι για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών δια βίου.

Ο αποδεδειγμένος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος είναι να γνωρίζει και να κατανοεί τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Γι? αυτό θα πρέπει να σταματήσει να τρώει επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι φθηνά, νόστιμα και γρήγορα, όμως δεν παύουν να είναι τοξικά και να περιέχουν τοξίνες που λόγω της υπερλειτουργίας του ήπατος μπορεί να προκαλέσουν εσωτερική σωματική βλάβη.

Πως συνδέεται η ζάχαρη

Τα τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και τα δημητριακά ή οι κακοί υδατάνθρακες στο σύνολο τους αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αναγκάζοντας το πάγκρεας να αυξήσει την παραγωγή της ινσουλίνης. Η αναβολική αυτή ορμόνη δίνει σήμα στο σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος στο ήπαρ.
Όταν αυτά τα τρόφιμα καταναλώνονται τακτικά, τότε το συκώτι δεν έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτό το αποθηκευμένο λίπος ως ενέργεια.

Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η κατανάλωση της ζάχαρης, έτσι ώστε το συκώτι σας να μπορέσει να μειώσει τη συσσώρευση του λίπους και να το χρησιμοποιήσει ως διαθέσιμη ενέργεια.

The body is brilliant; no amount of junk science or drugs can regulate it better. Unless a person starts here, a diet will not work.

Η σύνδεση πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για τα ένζυμα καθώς και τις ορμόνες κατασκευής. Επίσης είναι απαραίτητες για την πέψη, τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών.
Βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης και μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση υδατάνθρακών και γλυκών.
Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει σε κάθε γεύμα να καταναλώνουμε πρωτεινη.

Η σύνδεση των λιπών

Το λίπος δεν αποτελεί εχθρό εφόσον είναι ζωτικής σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες αλλά και επειδή μερικά έλαια είναι καλύτερα από άλλες τροφές.
Αυτά που αποκαλούμε καλά λίπη είναι τα Ω3 τα οποία βελτιώνουν τον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται το σακχάρο στο αίμα καθώς και την παραγωγή ινσουλίνης, αλλα και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Οι παχύσαρκοι, λόγω του αυξημένου αριθμού λιποκυττάρων, έχουν αυξημένους τους δείκτες φλεγμονής και ουσιαστικά το σώμα τους νοσεί!
Τα λίπη τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία είναι τα τρανς λιπαρά ή αλλιώς υδρογονωμένα λίπη. Επίσης τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αυτά που αποκαλούνται τρόφιμα χωρίς λιπαρά είναι πλούσια σε χημικά και ζάχαρη, είναι τοξικά και συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Το μυστικό

Αποφύγετε κάθε επεξεργασμένη ζάχαρη και υδατάνθρακα μέχρι να φτάσετε στο ιδανικό βάρος του σώματός σας. Τότε μόνο περιστασιακά θα μπορείτε να τα καταναλώνετε αλλιώς θα επιστρέψετε εκεί από όπου ξεκινήσατε.
Αποφύγετε τον χυμό φρούτων, εκτός αν είναι φτιαγμένος από ολόκληρα φρούτα που περιέχουν φυτικές ίνες .
Όμως ακόμα και αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Ωστόσο η κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων είναι καλύτερη.
Καταναλώστε σιτηρά και φασόλια με προσοχή.
Παρόλο που περιέχουν πρωτεΐνη, περιέχουν επίσης και περισσότερο από 50% υδατάνθρακες.
Τα λαχανικά είναι εξαιρετικά.
Τα βιολογικής καλλιέργειας είναι τα καλύτερα προκειμένου να αποφευχθούν τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και οι γενετικά τροποποιημένοι (ΓΤ) σπόροι.
Να τρώτε πρωτεΐνη από ελευθέρας βοσκής ζώα.
Τα ζώα τα οποία βοσκούν ελεύθερα τρώνε φυσικά χωρίς να γίνεται προσθήκη ορμονών και αντιβιοτικών.
Αυτά τα κρέατα περιέχουν υψηλότερες ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA)-Ω6 το οποίο βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους..
Το γάλα και το τυρί περιέχουν περισσότερο από 50% πρωτεΐνη και λίπος γι'αυτό πρέπει να καταναλώνονται από ζώα που τρέφονται μόνο με χορτάρι.
Αποφύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου , γιατί περιέχουν σε μικρότερη ποσότητα τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα και τρέφονται με αντιβιοτικά και άλλα χημικά ώστε να τα κάνουν να φαίνονται επιθυμητά.
Επίσης για να αποφύγετε την αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, μερικά από τα πιο ασφαλή ψάρια είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και οι αντσούγιες.
Αποφύγετε όλα τα υδρογονωμένα και τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια και υγρά έλαια όπως το αραβοσιτέλαιο και το λάδι κάρδαμου.
Να καταναλώνετε κυρίως μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο ( έξτρα παρθένο, το οποίο παρέχει φυτοχημικά και φαινόλες που βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού), το λάδι καρύδας, το βούτυρο και τα αβοκάντο.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε ξηρούς καρπούς και δημητριακά στην καθημερινή διατροφή σας.
Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενώ άλλοι καρποί με κέλυφος, όπως τα κουκουνάρια, τα φιστίκια, τα κάσιους και το ηλιέλαιο είναι καλά, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν ως επί το πλείστον ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Να αποφεύγετε όλα τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως ασπαρτάμη και σακχαρίνη.
Αυτά αποτελούν χημικές ουσίες και όχι τρόφιμα.
Κάντε άσκηση, πίνετε άφθονο νερό και πάρτε μια υψηλής ποιότητας πολυ-βιταμίνη καθώς και συμπλήρωμα ανόργανων αλάτων.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες θα είστε σε θέση να μεταμορφώσετε το σώμα σας, να αποκαταστήσετε την υγεία σας και φυσικά να βελτιώσετε τη ζωή σας!

 

ΠΗΓΗ: http://www.psoma.gr/

 

Η ιατρός-βιοπαθολόγος Μαρία-Ψωμά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στην βιοπαθολογία-μικροβιολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Π.Γ.Ν.Α. ? ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ?.
Παράλληλα με την ειδικότητά της, εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή Έδρα της Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από όπου απέκτησε τη Διδακτορική Διατριβή με Άριστα. Ακολούθως ειδικεύτηκε στην ?Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας? στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τού Παρισιού ( Paris VI ), από όπου και αποκτά το Μεταπτυχιακό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική Ευρωπαία ανάμεσα σε Γάλλους συναδέλφους που απέκτησε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.

Προβλήθηκε 1994 φορές