Η επιτυχία θα έρθει μόνο με τον διαχωρισμό...

Αρθρογραφία 22 Ιουνίου 2014

Φανταστείτε ότι έχει συμφωνηθεί από όλους να συμμετέχουν σε μια κοινή εταιρεία, που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα που έτσι κι αλλιώς όλοι μας παράγουμε.

Φανταστείτε ότι όλοι  κάνουν πλέον ανακύκλωση και τα οικιακά τους απορρίμματα μετατρέπονται σε προϊόντα, όπως, γυαλί πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, ενώ τα οργανικά, κομποστοποιούνται, παράγοντας λίπασμα. Η κοινή τους εταιρεία εμπορεύεται τα προϊόντα αυτά, επιστρέφοντας το κέρδος της πώλησης στους μετόχους-συμπολίτες, ενώ το λίπασμα ενισχύει τα αδύναμα χωράφια τους ή τις αναδασωτέες περιοχές.

Έτσι βελτιώνεται το περιβάλλον και σταματάει η ρύπανσή του από μια έτσι κι αλλιώς αέναη διαδικασία όπως είναι η απόρριψη των καθημερινών αποβλήτων. Δημιουργείται μια οικολογική συνείδηση σε κάθε μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Μειώνεται το κόστος των νοικοκυριών. Απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Θα ήταν μια ουτοπία. Ένα παραμύθι.

Κι όμως η εταιρεία αυτή υπάρχει.

Η εταιρεία:

Η Λακωνική Βιονεργειακή Α.Ε. ιδρύθηκε από τριάντα Λάκωνες επιχειρηματίες. Είναι το προϊόν της αγάπης τους για τον τόπο, της ευαισθησίας τους για το περιβάλλον και της εξαντλημένης τους ανοχής γι αυτούς που μολύνουν τον αέρα και τη γη που ζούμε όλοι.

Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό να εστιάσει στο πρόβλημα των απορριμμάτων.

Η μόνη λύση που δέχεται ως επίλυση, είναι η ανακύκλωση. Δεν νοείται λύση πέραν αυτής. Δεν νοείται να γίνουν εργοστάσια κάυσης, αεριοποίησης, πλάσμα, ή όπως αλλιώς εντέχνως βαφτίζονται τα εργοστάσια που καίνε τα σκουπίδια.

Η εταιρεία είναι η πρώτη με κοινωνική βάση, αφού στην φάση υλοποίησης του προγράμματός της θα ενεργοποιήσει την πρόθεση των Λακώνων συμπολιτών μας να συμμετέχουν ως μέτοχοι στο εγχείρημα ώστε να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα ανήκει σε όλους και θα φροντίζει για το καλό όλων.

Έφτασε η ώρα για την κοινωνία των πολιτών της Λακωνίας να πάρουν στα χέρια τους τη λύση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία άλλη κοροϊδία. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να μολύνουμε το περιβάλλον μας και τον υδροφόρο ορίζοντα μας, με την δικαιολογία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Ο τρόπος:

Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων το χρόνο. Περίπου δέκα παράνομες χωματερές στη Λακωνία, καταδικαστέοι και παράνομοι οι δήμαρχοι. Παρανομούν για το καλό των πολιτών. Αναγκάζονται γιατί η λύση δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Χωριά, περιουσίες, αρχαιολογικοί χώροι, υδροφόρος ορίζοντας, όμορφα, τοπία, υδροβιότοποι, ο αέρας που αναπνέουμε, έχουν καταστραφεί γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Κι όμως. Το πρόβλημα είναι τόσο απλό, που εξοργίζει κάθε κοινό νου. Ζουμε σε ένα μολυσμένο τόπο, γιατί δεν οργανώνεται μια πολύ απλή συνταγή. Απαιτείται μια ελάχιστη προσπάθεια από όλους. Μια μικρή διαδικασία ελαχίστου χρόνου στο σπίτι μας, θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα που δεν έχουν λύσει επι δεκαετίες τόσοι και τόσοι δήμαρχοι, με ειδικούς, μελετητές, εργολάβους απορριμμάτων, νόμους και διατάξεις, πρόστιμα, κόστη για τους πολίτες, ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και άπειρες άλλες δικαιολογίες που μόνο σκοπό έχουν την τσέπη των πολιτών.

Πρέπει να αφιερώνουμε ελάχιστο χρόνο στο διαχωρισμό των απορριμμάτων μας. Πρέπει στο σπίτι μας να φροντίσουμε να στείλουμε τα απορρίμματά μας σε κάδους ανάλογα την σύστασή τους. Πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, οργανικά. Δέκα λεπτά του συνολικού μας χρόνου στο σπίτι θα βελτιώσει το περιβάλλον που ζούμε, θα σταματήσει την ύπαρξη των χωματερών, θα γλυτώσει την κατανάλωση πρώτων υλών, θα μειώσει το κόστος διαχέιρισης των απορριμμάτων μας. Είναι τόσο δύσκολο;


Γίνε μέτοχος:

Στην προσπάθεια αυτή μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι. Η εταιρεία θα καλέσει όλους του Λάκωνες να αγοράσουν έστω μία μετοχή. Έτσι θα νιώσουν όλοι ότι αποτελούν μέρος της λύσης και θα ευαισθητοποιηθούν απέναντι στη δική τους εταιρεία, συμμετέχοντας ενεργά. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν τόσο πιο ενιαία μοιρασμένο θα είναι το κέρδος της εταιρείας που θα προκύπτει από μια συλλογική προσπάθεια για το καλό όλων μας. Τα οφέλη λοιπόν της διαχείρισης αυτής, θα επιστρέφουν και ως οικονομικό όφελος για τους μετόχους-συμπολίτες, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι την κατάληξή τους.
 
Διάβασε περισσότερα: 
 
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου

Προβλήθηκε 802 φορές