Στις 9 Μαρτίου του 1907 δολοφονείτε ο Μαρίνος Αντύπας, ο Άνθρωπος σύμβολο του αγώνα των κολλίγων κατά των Τσιφλικάδων.
Το αγροτικό ζήτημα κυριάρχησε στην Ελληνική πολιτική σκηνή για χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ?ειρηνική? ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο νέο Ελληνικό κράτος το 1881.
Η σχετικά ομαλή παραχώρηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα επέτρεψε να μεταβιβαστούν μεγάλες εκτάσεις γης από του Τούρκους ιδιοκτήτες σε Έλληνες ιδιοκτήτες ? επενδυτές της τότε εποχής. Αυτό είχε σαν συνέπεια την εξέλιξη των σκλάβων Ελλήνων Αγροτών σε Κολλίγους.
Οι αγώνες του Αντύπα οδήγησαν στην κατάργηση των τσιφλικιών και την διανομή των χωραφιών στους κολλήγους που απέκτησαν ιδιοκτησία στη γη τους. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία και πραγματικά βοήθησε τους πάμπτωχους αγρότες στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Πολλά έχουν γραφτεί για το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα .
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, το εμπόριο, τη διακίνηση προϊόντων, τις μεταφορές που μεσολάβησαν είναι καθοριστικές για το Αγροτικό ζήτημα.
Κοντά 135 χρόνια μετά το Αγροτικό ζήτημα συνεχίζει να είναι ανοικτό ή μάλλον ξανανοίγει! Όλοι μιλάνε για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών που προκαλεί τις κινητοποιήσεις των ημερών.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αλλά διαφεύγει των αναλύσεων και των συζητήσεων η ουσιαστική πλευρά του Αγροτικού ζητήματος που δεν είναι άλλη από την «εν εξελίξει» διαδικασία ΕΠΑΝΑΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της γης. Αυτή η πλευρά του αγροτικού ζητήματος όταν διαφεύγει μιας «Αριστερής Κυβέρνησης» αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία και προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στην επιλογή της ΕΠΑΝΑΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ που επέλεξε ο Νεοφιλελευθερισμός να προωθήσει στην Ελλάδα.
Η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα χωλαίνει . Το μοντέλο της Αγροτικής οικονομίας που βασίζεται στο μικρό κλήρο και που κυριάρχησε τα 135 διαρρεύσαντα χρόνια εξάντλησε τη δυναμική του.
Το Συνεταιριστικό Κίνημα καθοδηγήθηκε στην αποτυχία. Η ΕΠΑΝΑΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της γης με τη βοήθεια ξένων επενδυτών προβάλλει σαν μοναδική λύση. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών που επιχειρεί η Κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγήσει τη γη στα χέρια των νέων, ξένων Τσιφλικάδων επενδυτών και θα μετατρέψει του αγρότες σε «εργάτες γης» σύγχρονους κολλίγους!
Ενδιάμεσο στάδιο οι «συμβολαιακές καλλιέργειες» που προωθούν οι τράπεζες, σε αγαστή, άμεση ή έμμεση, συνεργασία με τα Δίκτυα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη «συμβολαιακές» προμήθειες αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων, λοιπών υπηρεσιών υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας.
Στην αλυσίδα αυτή δεν έχει θέση ο μικροϊδιοκτήτης γης, γνωστός Έλληνας Αγρότης που στήριζε, χρόνια τώρα, την πολυμορφική αγροτική παραγωγή.
Κυρίαρχη δύναμη που στηρίζει αυτή τη προσπάθεια είναι ο Νέου τύπου Τσιφλικάς, Τράπεζα, επενδυτής, Αλυσίδα supermarket, εταιρεία σπόρων, εταιρεία λιπασμάτων εταιρεία γεωργικών φαρμάκων. Τους αναγκαίους «επιστάτες» θα τους επιλέξουν μέσα από τους ίδιους τους αγρότες και ήδη το κάνουν με τις ομάδες καλλιεργητών.
Στη νέα κατάσταση δεν χωράει ολόκληρος ο αγροτικός πληθυσμός. Αντίθετα στα νέα επαγγέλματα των εργατών γης και συναφών δραστηριοτήτων θα μπορέσουν να «βολευτούν» να «στριμωχτούν» «εκπεσμένοι» αγρότες, άνεργοι, μετανάστες, πρόσφυγες,.
Όλοι αυτοί θα «αναβιώσουν» τις συνθήκες των κολλίγων του Θεσσαλικού κάμπου του 1881.
Δείγματα τέτοιων συνθηκών αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο με τις φράουλες, τα ροδάκινα, τις ελιές κ.λ.π .!
Γιώργος Μπαλτάς
1.2. 2016