Η αληθινή Ιστορία του Θεάτρου Βράχων Υμηττού-Βύρωνα και του Φεστιβάλ

Άρτος και Θεάματα 03 Οκτωβρίου 2013

Με αφορμή ανυπόστατο και αναληθές κείμενο που κυκλοφόρησε στον ιστότοπο vyronas.gr θα τεκμηριώσουμε την αληθινή ιστορία του θεάτρου και του Φεστιβάλ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον οραματιστή, πρωτεργάτη και δημιουργό του Θεάτρου Βράχων Υμηττού-Βύρωνα και του πρώτου Φεστιβάλ ήδη το καλοκαίρι του 1986, στο χώρο των νταμαριών, του αείμνηστου Ανδρέα Λεντάκη.

Σε χρόνο ρεκόρ, λέει ο απολογισμός του Δήμου Υμηττού του έτους 1986, με τις ενέργειες του δημάρχου του Ανδρέα Λεντάκη κατασκευάστηκε το Θέατρο Βράχων για 3000 θέσεις στα νταμάρια Υμηττού και η δαπάνη του ξεπέρασε τα 15.000.000 δρχ. από τα οποία τα 5.000.000 ήταν προσφορά εργασίας του Δήμου Υμηττού. Είχε προηγηθεί η έγκριση της μελέτης του έργου, που υπέβαλλε ο δήμαρχος Υμηττού Α. Λεντάκης στην τότε υπουργό πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και εγκάρδια φίλη του.

Για την ιστορία επίσης να πούμε, ότι ο Αντρέας Λεντάκης που υπήρξε πρωτοπόρος σε πλείστους θεσμούς στο χώρο της Τ.Α ( βλ. ΚΑΠΗ, Ε.Α.Π. κ.α.) και που στη συνέχεια έγιναν πανελλήνιοι, ήταν πάντα τολμηρός και τον χώρο στα νταμάρια, που διαμόρφωσε σε θέατρο Βράχων, τον διεκδίκησε δυναμικά, αποφασιστικά και τον κατέκτησε με αγώνα, κάνοντας ο ίδιος προσωπικά κατάληψη. Αποτέλεσμα να τον συλλάβουν, να δικαστεί αυτόφωρο και να καταδικαστεί με ποινή, που όμως σε 2ο βαθμό, στο Εφετείο αθωώθηκε.

Αν και δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι επιμέρους υποδομές, αλλά προς χάριν των αδιάψευστων στοιχείων, ο δήμαρχος υποχρέωσε τη ΔΕΗ να κατασκευάσει ειδικό υποσταθμό για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κατασκεύασε χώρους υγιεινής, αναψυκτήριο, διαμόρφωσε το χώρο προσπέλασης και τους χώρους παρκινγκ και ανακατασκεύασε το χώρο γηπέδου ποδοσφαίρου.

Ήδη λοιπόν τον Αύγουστο του 1986, με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Θεάτρου Βράχων δόθηκαν σημαντικές παραστάσεις από το Δήμο Υμηττού με το 1ο Φεστιβάλ «Λόγου και Τέχνης» και το Θέατρο έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Αθήνα. Η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή των δήμων Υμηττού-Βύρωνα αναβαθμίστηκε χάρη στην έμπνευση και τη μαχητικότητα του Α. Λεντάκη, και φυσικά βοήθησε καθοριστικά η καλή σχέση και συνεργασία που είχε αναπτύξει με τον τότε δήμαρχο Βύρωνα Δημήτρη Νικολαίδη.

Εμείς, το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του που στεγάζεται στο Ιστορικό κέντρο, στην οδό Αγίων Ασωμάτων συνεχίζουμε την κοινωνική του και πολιτιστική προσφορά με συνεχή πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα με σταθερή προσέλευση σχολείων, με τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών σεμιναρίων, εικαστικών εκδηλώσεων και τη λειτουργία μιας οργανωμένης Βιβλιοθήκης και του ιστορικού Αρχείου του Ανδρέα Λεντάκη στη διάθεση ερευνητών, φοιτητών και επιστημόνων.

Είμαστε πάντα της άποψης ότι οι παλαιοί πρέπει να θυμούνται και οι νεώτεροι να μαθαίνουν.

 

Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος,
Φωτεινή Λεντάκη

Προβλήθηκε 1026 φορές

Ο Ματ Ντίλον βραβεύτηκε με τον ''Χρυσό Αλέξανδρο'' στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο στον Ματ Ντίλον έδωσε η Θέμις Μπαζάκα, την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, χαρακτήρισε σπουδαία ηθοποιό και την πλέον κινηματογραφική Ελληνίδα ηθοποιό των ημερών μας.

Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης

Ο Ισαάκ Σούσης είχε υπογράψει πολλά από τα τραγούδια στον δίσκο «Παυσίλυπο» που κυκλοφόρησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το 1996. Είχε γράψει τους στίχους στα τραγούδια: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Νότος», «Παλιός Στρατιώτης», «Έλα ψυχούλα μου», «Τερατάκια τσέπης», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ» κ.α.

Πέθανε ο μουσικός παραγωγός Quincy Jones

Ο Quincy Jones (Quincy Delight Jones Jr.), όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν Αμερικανός μουσικός παραγωγός, τραγουδοποιός, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Jones, Άρνολντ Ρόμπινσον, επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο σπίτι του την Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.