Σοβαρότατα προβλήματα, αντιμετωπίζουν καθημερινά, ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Πανελλαδικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπό την απειλή πλειστηριασμών βρίσκεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας, αδυνατώντας να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και να ρυθμίσουν τις παλαιότερες. Ο αριθμός των ανασφάλιστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε όλην τη χώρα ανέρχεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στους 372.000 ενώ αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για οικογένειες μιλάμε για περισσότερους από 1.000.000 ανασφάλιστους πολίτες στην Ελλάδα του 2014.
Στις ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ, βάσει των επίσημων στοιχείων που δίνει ο οργανισμός δεν μετέχει ούτε το 8% των πολιτών. Κάτι που ενώ το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει, επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα, διαχειριζόμενο το ζήτημα επικοινωνιακά σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινωνία ότι υπάρχουν ρυθμίσεις.
Επιλέγουν συνειδητά μια αναποτελεσματική ρύθμιση
Η συνειδητή επιλογή μιας μη αποτελεσματικής ρύθμισης, γίνεται εύκολα αντιληπτή, από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας.
Ο αριθμός των δόσεων που έχει ορισθεί είναι συγκεκριμένος (39) ανεξαρτήτως ποσού, γεγονός που σύμφωνα με υπολογισμούς μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο ρύθμισης στα 1200 ευρώ το μήνα για ένα χαμηλό χρέος (πχ. 15.000 ευρώ).
Το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή ζητά από ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλή ακόμα και μηδενική δήλωση 1200 ευρώ το μήνα! για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν είναι μπαταχτσήδες όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά οικογενειάρχες σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν
Αυτό γίνεται απολύτως σαφές από το γεγονός ότι το 70% των χρεών δημιουργήθηκαν την τελευταία 5ετία.
Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι, όπως μας αναφέρουν από το Σύλλογο Ανασφάλιστων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ του Ν. Αττικής οι περισσότερες αυτοκτονίες πολιτών λόγω χρεών, προέρχονται από αυτό το ταμείο.
Οι πολίτες απαντούν συλλογικά - Κανείς μόνος του
"Απάντηση" στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, επιχειρούν να δώσουν σύλλογοι "ασφαλισμένων ανασφάλιστων ΟΑΕΕ"', οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. (Αττική, Θεσσαλονίκη, Δωδεκάνησα). Στην Αττική, ξεκινούν συναντήσεις ενημέρωσης κάθε Κυριακή και στη σελίδα www.facebook.com/groups/OAEE.ATTIKIS/. θα ανακοινώνονται λεπτομερώς όλες οι δράσεις.
Στόχος οι μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη με αιτήματα:
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αποποινικοποίηση της μη καταβολής τους.
Τη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων (τόκων) και όποιων άλλων επιβαρύνσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Τη διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που ούτως η άλλως δεν παρέχεται σε όσους έχουν οφειλές.
Οι «Ασφαλισμένοι ανασφάλιστοι» καταγγέλλουν επίσης ως παράνομο το ΚΕΑΟ που θέλει να προβεί σε κατασχέσεις παντός είδους για χρέη άνω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ , αλλά και οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό θα στηθεί με σκοπό να λειτουργήσει σαν αναγκαστική εισπρακτική εταιρεία με δικαίωμα να προχωρεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Η γνωμοδότηση του Αντώνη Μανιτάκη
Παράνομες χρεώσεις από τον ΟΑΕΕΟι ελεύθεροι επαγγελματίες, προσφεύγουν στα δικαστήρια, έχοντας στα χέρια τους τη γνωμοδότηση που ετοιμάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μανιτάκη και τον συνεργάτη του Λέκτορα Νομικής του ΑΠΘ κ. Καϊδατζή Ακρίτα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι είναι αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών.
Αντισυνταγματική είναι επίσης και η αύξηση των εισφορών από τη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε ύφεση, δεδομένου ότι βάσει δυο προεδρικών διαταγμάτων, (στο 258 του 05 και στο 5 του 2007) αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτουν από το μέσο κατακεφαλήν ΑΕΠ της χώρας.
Στην περίπτωση της χώρας μας, ενώ από το 2008 βρισκόμαστε σε ύφεση και συνεπώς το ΑΕΠ συρρικνωνόταν, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 25%!
Αννίτα Πασχαλινού
από: ertopen.com