Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις συστηματικής εξαπάτησης πολιτών, μέσω διαδικτυακών ιστοτόπων

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 27 Αυγούστου 2015

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας συνολικά (22) υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών, που πραγματοποιήθηκαν μέσω δημοφιλών διαδικτυακών ιστοτόπων πώλησης και ανταλλαγής κινητών τηλεφώνων.

 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 36χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ? επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ? εξακολούθηση.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συστηματικής αστυνομικής έρευνας, που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση του 36χρονου, τα οποία αποτυπώθηκαν στην ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, με τον χαρακτήρα της συστηματικής εξαπάτησης υποψήφιων αγοραστών κινητών τηλεφώνων, μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου.

 

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης ασφαλείας Κέρκυρας που έφτασαν στα ίχνη του 36χρονου, αποσαφήνισαν την μεθοδολογία που ακολουθούσε, η οποία περιελάμβανε την αρχική ανάρτηση σε ιστότοπους ψευδών αγγελιών πώλησης κινητών τηλεφώνων, στην συνέχεια την παραπλανητική τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και τέλος την οικειοποίηση-απόσπαση χρηματικών ποσών που ελάμβανε ως προκαταβολή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 

Η συνήθης πρακτική του περιελάμβανε την απόσπαση χρηματικών ποσών, που κυμαίνονταν από 100 έως 550 ευρώ, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και γι αυτό η εκτιμώμενη μέχρι στιγμής λεία του ξεπερνάει το ποσό των 6.500 ευρώ.

 

Η δράση του μέχρι στιγμής, εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ χρονικά προσδιορίζεται από τα τέλη του έτους 2013 έως και την 25.08.2015 που συνελήφθη.

 

Ειδικότερα στο πλαίσιο επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, ο 36χρονος εντοπίστηκε την Τρίτη (25.08.2015) στην πόλη της Κέρκυρας και από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η επ? αυτοφώρω δράση του σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών από περιοχές της Αττικής.

 

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν την απόσπαση του χρηματικού ποσού των (307) ευρώ, για την πώληση κινητού τηλεφώνου από 50χρονη κάτοικο του Π. Ψυχικού κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 25.08.2015 και την οικειοποίηση του κινητού τηλεφώνου αξίας 550 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 21 έως 24.08.2015, 26χρονου κατοίκου Γαλατσίου Αττικής, το οποίο παρέλαβε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς στο πλαίσιο συμφωνηθείσας ανταλλαγής τηλεφώνων.

 

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε η εμπλοκή του 36χρονου σε (19) ακόμη ανάλογες υποθέσεις απάτης κατά την τελευταία διετία, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Διδυμότειχο, το Ρέθυμνο, η Θήβα, η Κατερίνη, το Κιλκίς και η Ηγουμενίτσα.

 

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην κατοχή και στην οικία του 36χρονου, το χρηματικό ποσό των 275 ευρώ, 4 κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Επιπλέον, σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πολυκάστρου για αντίστοιχες απάτες.

 

Ο 36χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας, ενώ η έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας συνεχίζεται για την τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν αντίστοιχες παράνομες πράξεις στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2661029175/2661029180, ενώ για ζητήματα που αφορούν γενικότερα το διαδίκτυο

 

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR


Γενικότερα με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά :

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας ?πλησιάζουν? ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.


Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.


Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.


Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.


Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).


Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.


Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.


Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.


Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.


Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.


Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.


Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.


Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).


Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.


Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www . helleinicpolice . gr και στην ενότητα (οδηγός του πολίτη/χρήσιμες συμβουλές) παρέχονται συμβουλές και παραδείγματα μεθοδολογίας ου ακολουθούν επιτήδειοι για την εξαπάτηση των πολιτών.

Προβλήθηκε 832 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.