Σε 190 σελίδες οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου εξηγούν την υποβολή αιτήματος άρσης ασυλίας για τους βουλευτές της ΧΑ που μέχρι τώρα δεν είχαν αξιόποινη εμπλοκή στην υπόθεση.
Στο έγγραφο που απέστειλαν στη Βουλή γίνεται λόγος για «ενέργειες που στοχεύουν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης».
Το αίτημα των δικαστικών αρχών θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και εφόσον αποφασιστεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας των εννέα βουλευτών της ΧΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμης ενός κόμματος θα είναι ποινικά υπόλογο για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ο φάκελος αναμένεται να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν με αμετάκλητο βούλευμα ποιοι και πόσοι από τους κατηγορούμενους θα καθήσουν τελικά στο εδώλιο.
Οι δικαστικές εξελίξεις, όμως, έχουν και πολιτικό αντίκτυπο.
Σε πρώτη φάση, τα μέλη της ΚΟ της ΧΑ που διοργάνωναν τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια, αυτή τη φορά θα είναι στη θέση του απολογούμενου ή και του προφυλακισμένου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το «βάρος» του συντονισμού ολόκληρης της οργάνωσης φεύγει από τα χέρια των εμπειρότερων και περνά σε χέρια άλλων στελεχών.
Σε αυτήν την περίπτωση, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης που είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στη ΧΑ μετά την προφυλάκιση του Ν.Μιχαλολιάκου. Πολλοί εκτιμούσαν, δε, ότι αρχηγός και υπαρχηγός είχαν έρθει σε ρήξη, καθώς ο Ηλίας Κασιδιάρης όχι μόνο δεν ακολουθούσε τις «υποδείξεις» του Ν.Μιχαλολιάκου, αλλά προσπαθούσε να λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από εκείνον.
Η πλέον πρόσφατη και αποφασιστική κίνηση του Ηλία Κασιδιάρη ήταν η ηγετική εμφάνιση στην συγκέντρωση της ΧΑ στο Σύνταγμα με αφορμή την επέτειο των γεγονότων στα Ίμια, κατά την οποία ανακοίνωσε την ίδρυση της Εθνικής Αυγής -το νέο «όχημα» στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου.
Το εάν οι δικαστικές εξελίξεις που δρομολογούνται είναι ικανές να οδηγήσουν στην κήρυξη εκτός νόμου της ΧΑ είναι ένα «καυτό» θέμα, το οποίο αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης το επόμενο διάστημα.
Οι απόψεις διίστανται. Νομικοί εκτιμούν ότι, ακόμη κι αν καταδικαστούν αμετάκλητα οι βουλευτές της ΧΑ, δεν υφίσταται δυνατότητα να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δεν θα πίστευε ποτέ ότι μπορούσε να υπάρξει ένα κόμμα του οποίου όλα τα ηγετικά στελέχη κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης...
Γεγονός είναι ότι το ζήτημα εάν η ΧΑ θα μπορέσει να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές του Μαΐου θα κληθεί να απαντήσει ο Αρειος Πάγος, κατά την έγκριση των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι αν η Χρυσή Αυγή με το ίδιο καταστατικό και τα ίδια ηγετικά στελέχη ζητήσει την έγκριση του Αρείου Πάγου, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα «κλείσει» τα μάτια μπροστά στον ογκώδη φάκελο της Δικαιοσύνης, που μιλά για εγκληματική οργάνωση, με ναζιστικό καταστατικό και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας να διώκεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Ποιο σύνθετο είναι το ζήτημα εάν την άδεια του Αρείου Πάγου ζητήσει η «Εθνική Αυγή», με ίδια ή άλλα πρόσωπα, και το copy - paste καταστατικό της Χρυσής Αυγής...
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της ΧΑ που θα είναι και υποψήφιοι, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης για το Δήμο Αθηναίων, απαγόρευση που να υπαγορεύεται από το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος δεν προβλέπεται.
Σύμφωνα με το νόμο, σε προσωρινή αργία τίθενται οι αιρετοί που παραπέμπονται με αμετάκλητο βούλευμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποψήφιους, καθώς ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ΧΑ δεν είναι μόνο νομικό, καθώς οι εγκληματικές πράξεις θα αντιμετωπιστούν από τα δικαστήρια, αλλά το ζήτημα της πολιτικής δράσης της θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά.
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ