Για μια άλλη ΔΕΗ σε νέο ρόλο: Νέος ενεργειακός σχεδιασμός με επίκεντρο την κοινωνία

Αρθρογραφία 10 Ιουλίου 2015

Του Γεωργίου Μπίτζα*

Μία νέα σελίδα ανοίγεται για τη χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μία σελίδα που φέρνει στην εξουσία μία αριστερή  κυβέρνηση.

Μία κυβέρνηση που οι αναφορές της δεν έχουν καμία σχέση με τη συστημική Ευρώπη. Μία κυβέρνηση που υπόσχεται να φέρει αλλαγές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη χώρα μας.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της απέδειξε ότι σέβεται τις εξαγγελίες της και θέλει να βάλει τέλος  στη λιτότητα, αλλά και στον νεοφιλελευθερισμό που προκαλεί τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας, ενώ ενισχύει παράλληλα τον πλουτισμό της άρχουσας τάξης, χωρίς να προωθείται η ανάπτυξη για τον τόπο.

Ανεξάρτητα από τις αποτυχίες ή επιτυχίες κατά την υλοποίηση του έργου της, η νέα κυβέρνηση έχει δυνατότητα να γίνει ο καταλύτης τόσο για τη σωτηρία του πολιτικού συστήματος όσο και για επανίδρυση του κράτους, ενώ απαιτείται να αντισταθεί σε οικονομικά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται τον τόπο για δεκαετίες τώρα.

Πρόκειται για τα γνωστά κέντρα των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων, που και άλλοι τα κατονόμασαν χωρίς, όμως, να τα διαλύσουν. Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η επιβολή της δικαιοσύνης αλλά και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων με άνομο τρόπο πλούτισαν ή παρανόμησαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ακόμη, η άρση της επιστράτευσης που είχε επιβληθεί αντισυνταγματικά στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ, η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η επιστροφή του 17% των μετοχών στη ΔΕΗ φανερώνουν ότι όταν τα λόγια γίνονται πράξη, ανακτάται η χαμένη αξιοπιστία μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των πολιτών, ενισχύονται επιπλέον οι θεσμοί και ταυτόχρονα θωρακίζεται η Δημοκρατία, η οποία δυστυχώς έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του δικομματισμού που για σαράντα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα.

Ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα απαιτείται μία εκ βάθρων και εκ βαθέων ανασύνταξη του χώρου με ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, σε άλλη βάση, με επίκεντρο το κοινωνικό σύνολο και όχι τα γνωστά καρτέλ που επωφελούνται από τις μέχρι τώρα πολιτικές σε βάρος βεβαίως, του καταναλωτή και της ΔΕΗ.

Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός, με νέες αρχές και κανόνες, θα επιφέρει ίσους όρους σε όλους και θα πατάξει τους μπαταχτσήδες και νταβατζήδες στην ενέργεια. Ο σχεδιασμός αυτός θα δημιουργήσει μια άλλη ΔΕΗ σε νέο ρόλο.

Μια ΔΕΗ στην υπηρεσία των πολιτών και όχι υπηρέτρια της βιομηχανίας και των ανταγωνιστών της. Ένας τέτοιος προσανατολισμός θα μπορούσε να διορθώσει σημερινές στρεβλώσεις στην απελευθερωμένη αγορά, που δυστυχώς σήμερα χειραγωγεί τις τιμές, με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν ορισμένοι σε βάρος των πολλών, δηλαδή των καταναλωτών.

Επομένως ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι εκείνοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική αγορά ενέργειας, με χαρακτηριστικά ρυθμιστικού πλαισίου που θα αποφεύγονται οι αυξήσεις τιμών είτε με βέλτιστες τεχνικές λύσεις μειώνοντας το κόστος παραγωγής και μεγιστοποιώντας το όφελος υπέρ του κοινωνικού πλεονάσματος, είτε με παρεμβάσεις της πολιτείας, εφαρμόζοντας πρωτίστως δικαιοσύνη και διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της αγοράς.

Η μέχρι σήμερα ρύθμιση της αγοράς στόχευε στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση, όπου ωφελούμενοι ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, οι οποίες μάλιστα με παρέμβαση του κράτους μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα τιμολόγια τους με προνομιακούς όρους, ενώ τις απώλειες αυτές τις χρεώνουν στον άμοιρο καταναλωτή.

Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, η διαμόρφωση της τιμής πώλησης ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Το παιχνίδι με τη σημαδεμένη τράπουλα υπέρ των ιδιωτών πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ο ενεργειακός πρωταγωνιστής, ο ενεργειακός πρωταθλητής, ο βασικός πυλώνας που εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση των αρμοδιοτήτων της και μεταφορά στον αρμόδιο υπουργό, ώστε να μην παρατηρούνται «εγκλήματα κατά της ΔΕΗ». Θυμίζουμε την διαιτησία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, τα πρόστιμα κατά της ΔΕΗ και τη χειραγώγηση της αγοράς υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την αποπληρωμή των ιδιωτών παραγωγών με την οριακή τιμή, στη συνέχεια με το μεταβλητό κόστος συν 10% και τέλος τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος όπου μία ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου επιδοτείται από 45.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ τη MW χωρίς να δουλέψει καθόλου. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργήθηκαν οι «αρπαχτές» στην εμπορία, αρκεί να θυμίσουμε την Energa και την Hellas Power.

Φθηνό ρεύμα, νέες θέσεις εργασίας

Η ενίσχυση του Ομίλου ΔΕΗ με κοινωνικό προσανατολισμό είναι η μόνη εγγύηση που μπορεί ακόμη και σήμερα, σε αυτή την οικονομική κρίση, να δημιουργήσει απασχόληση και νέες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως να προσφέρει φθηνό ρεύμα στον καταναλωτή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

* Ο Γεώργιος Μπίτζας είναι πρόεδρος της ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

το διαβάσαμε στην ΑΥΓΗ

Προβλήθηκε 740 φορές