Βερολίνο: Την Τρίτη η ελληνική κοινότητα αγκαλιάζει την ΕΡΤ και τον αγώνα των εργαζομένων που αντιστέκονται

Αρθρογραφία 13 Ιανουαρίου 2014

Ο Νίκος Τσιμπίδας, δημοσιογράφος της πρώην κατειλημμένης ΕΡΤ την

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014, 18.30 στην ελληνική κοινότητα του Βερολίνου.

H Ελλάδα σε κρίση και η μάχη για την ΕΡΤ

 

Συμμετέχουν και συζητούν οι:

Real Democracy Now! Ελλάδα/ Βερολίνο, Ομάδα εργασίας Διεθνισμός του Συνδικάτου Μετάλλου IGM του Βερολίνου, Κλάδος Μέσων Ενημέρωσης, Τέχνη και Βιομηχανία, συνδικάτο υπαλλήλων ver.di Βερολίνου, Ταξιδιωτική Ομάδα Ελλάδα, Δίκτυο Επιχειρήσεων Μεταφοράς Forum Betrieb, Συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα, Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Ελλάδα.

Η συζήτηση θα γίνει στην οδό Mittelweg 33, 12 267 Berlin πλησίον του σταθμού του Μετρό και του Περιφερειακού Rathaus Steglitz

Ένα κείμενο για τις 176 μέρες ενός μοναδικού αγώνα του Βασίλη Ασβεστόπουλου

«Από την Πέμπτη (7 Νοεμβρίου 2013), 4.20 μ.μ., το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ, το λεγόμενο Ραδιομέγαρο, είναι πάλι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αστυνομικοί της ομάδας καταστολής εισέβαλαν στο κτίριο από το οποίο οι απολυμένοι εργαζόμενοι που δεν λιποτάκτησαν και δεν έκαναν αιτήσεις στην καινούργια ΥΕΝΕΔ, εξέπεμπαν από τις 11 Ιουνίου δικό τους πρόγραμμα.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε στις 11 Ιουνίου μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου βασισμένης σε διάταγμα εκτάκτου ανάγκης. Ακόμα και αν γινόταν ελαστική ερμηνεία του συντάγματος, καθώς και εκμετάλλευση των θερινών διακοπών της Βουλής, αυτή η νομοθετική πράξη θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί το αργότερο στις 18 Οκτωβρίου από το κοινοβούλιο. Νομικά είναι χωρίς αντικείμενο. Γι αυτό και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ, που ούτε αποζημιώθηκαν κατά την απόλυση τους, ούτε απολύθηκαν νόμιμα, βρίσκονταν νομίμως στο Ραδιομέγαρο.

Ακόμα χειρότερα: Η κυβέρνηση παρέλειψε να εφαρμόσει μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία διέταζε τη προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ έως ότου δημιουργηθεί μια κατάλληλη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να δικαιολογήσει την επιδρομή της, η κυβέρνηση ομολόγησε από μόνη της, ότι δεν μπορούσε να συγκροτήσει η ίδια το νέο φορέα.

Ο ενδιάμεσα εγκαινιασθείς σταθμός ΔΤ, ένας φορέας, που εξέπεμπε ένα προσωρινό πρόγραμμα, δεν ανταποκρινόταν, κατά την ομολογία πολλών υπουργών, ούτε καν στις δικές τους απαιτήσεις. Ο υφυπουργός Παντελής Καψής υπόσχεται ότι η πιθανή έναρξη της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΝΕΡΙΤ θα γίνει μόλις στις «αρχές του 2014».

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής στο Ραδιομέγαρο, ο σταθμός βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. ?Ελλάδα του 2013, εικοστός πρώτος αιώνας, καλώς ήρθατε στο Μεσαίωνα? ήταν τα εισαγωγικά λόγια του Νίκου Τσιμπίδα στην τελευταία μέχρι στιγμής εκπομπή από το Ραδιομέγαρο. Ο ίδιος συνέχισε να μιλά για αρκετά λεπτά ακόμα, την ώρα αστυνομικοί διείσδυαν στο στούντιο. Πριν του κλείσουν το μικρόφωνο είπε τα συμβολικά λόγια: ?Να θυμάστε πάντα, ότι εκείνοι τους οποίους θα ακούσετε αύριο δεν θα είναι η μαχητική φωνή της ελληνικής ραδιοφωνίας, δεν θα είναι η δική σας φωνή?.6kentro

Αυτός ο υπαινιγμός παράπεμπε στην τελευταία ραδιοφωνική εκπομπή της κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη γερμανική Κατοχή του 1940-'44. Οι τελευταίες του δυο λέξεις ήταν το «Ψυχή Βαθιά» που φώναξε στους αστυνομικούς τη στιγμή που τον συνελάμβαναν, δηλαδή το σύνθημα των παρτιζάνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τσιμπίδας ήταν πάλι ελεύθερος.

Η ΕΡΤ εξέπεμπε στην Αθήνα από το πρωί έως αργά το βράδυ για τέσσερις μέρες μέσω ενός προσωρινού εγκαταστημένου στούντιο μπροστά στην πύλη του κατειλημμένου από τους αστυνομικούς Ραδιομεγάρου επί της οδού Μεσογείων. Τα στούντιο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι υπό την κατάληψη των υπαλλήλων το ίδιο δε, συμβαίνει και σε άλλους περιφερειακούς σταθμούς σε άλλες πόλεις.

Το μοναδικό, που αλλάζει πραγματικά στην Ελλάδα, είναι το χάσμα μεταξύ μερικών κομμάτων και ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων. Αυτό γίνεται όλο και βαθύτερο».

 

αναδημοσίευση από ertopen.com

Προβλήθηκε 658 φορές