Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, τη σφαγή των Αρμενίων.
Η 24η Απριλίου θεωρείται ως η μέρα που ξεκίνησε η γενοκτονία, καθώς τότε η οθωμανική κυβέρνηση συνέλαβε 250 επιφανείς εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας το σύνθημα για τον γενικευμένο διωγμό τους στην Ανατολία.
Εκατό χρόνια μετά και ενώ η σύγχρονη Τουρκία αρνείται, παρά τις διεθνείς πιέσεις, να αντιμετωπίσει τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της, οι Αρμένιοι, ιδιαίτερα εκείνοι της διασποράς, αναμετρώνται όχι μονάχα με το ίδιο το ιστορικό γεγονός αλλά και με την τραυματική μνήμη του, που η άρνηση της αναγνώρισης αποτρέπει την επούλωσή της.
Τιμώντας αυτή τη μνήμη, ο αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης Gagik Altunyan, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εικαστικής συνομιλίας με Αρμένιους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στην έκθεση 100 χρόνια μετά..., η οποία θα φιλοξενείται από τη Δευτέρα 20 Απριλίου στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.
Ο Altunyan συμμετέχει με δύο μεγάλα έργα του στην έκθεση. Πρόκειται για ένα γλυπτό μεγάλων διαστάσεων και μία ζωγραφική εγκατάσταση, μικτής τεχνικής, μήκους 15 μ. Το γλυπτό αποτυπώνει την ιστορία της οικογένειάς του κατά την περίοδο της γενοκτονίας, έτσι όπως έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά, αποτυπώνοντας την έκταση της καταστροφής, καθώς ο παππούς του και η μικρή του αδερφή ήταν οι μόνοι διασωθέντες ενός ολόκληρου χωριού, οι μόνοι που επέζησαν... Στην εικαστική εγκατάσταση, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τη θηριωδία της γενοκτονίας, με τραύματα που προκάλεσε στα θύματα, στους επιζώντες και τους απογόνους τους.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έρχονται αντιμέτωποι με τη σημερινή πραγματικότητα, με την ένταση ανάμεσα στο καθήκον της μνήμης και της συνέχισης της ζωής. Έτσι, τα έργα τους αποτυπώνουν μία αισιόδοξη οπτική, αποπνέοντας ένα αίσθημα αναγέννησης, δημιουργίας «μέσα από τη στάχτη»...
Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, στις 8.00 μ.μ., (Λεμπέση 4, Μακρυγιάννη) συμμετέχουν επίσης οι: Gagik Ghazanchyan, Albert Hakobyan, Sarkis Hamalbashian, Haik Mesropian, Eozen Agopian, Anna Ghamaryan, Arakel Grigoryan, Irini Mnatsakanian, Edouard Sacaillan, Minas Semertzian, Mariam Tsakirian.