Έρευνα Σοκ: Παιδική κατάθλιψη και μοναξιά χτυπούν το κόκκινο καμπανάκι!

Αρθρογραφία 28 Φεβρουαρίου 2015

Έχετε σκεφτεί ότι το παιδί σας μπορεί να νιώθει μοναξιά ή να έχει κατάθλιψη; Πόσο συχνά μιλά για τις σχέσεις με τους συνομηλίκους του και τη «δημοτικότητά» του;

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 80 παιδιά με κατάθλιψη στην Αθήνα, έρχεται να μας χτυπήσει το... καμπανάκι!


Από τη Γεωργία Λινάρδου.


Δύο επιστήμονες από το Εργαστήριο Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Διδάκτορας Κλινικής Νευροψυχολογίας Νικόλαος Χ.Ζυγούρης και ο καθηγητής Νευροψυχολογίας-Νευρογλωσσίας Αργύρης Β.Καραπέτσας, πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα με τίτλο: «Μοναξιά: Σύγχρονα Ερευνητικά δεδομένα του φαινομένου».


Σε αυτήν, συμμετείχαν 80 παιδιά, 35 αγόρια και 45 κορίτσια, ηλικίας από 9 έως 17 ετών τα οποία είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη από το Ιατρείο Άγχους Κατάθλιψης του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Αθηνών, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

 

Αξιολογήθηκαν με βάση το Children's Depression Inventory, ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς για παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών.


Ανάμεσα στις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά ήταν και οι εξής:
-Σχετικά με τους φίλους μου (δεν έχω καθόλου, έχω πολύ λίγους, έχω αρκετούς)
-Νιώθω μόνος (πολύ συχνά, μερικές φορές, ποτέ δε νιώθω μόνος)
-Θέλω να είμαι με άλλα παιδιά (πολύ συχνά, μερικές φορές, ποτέ δε θέλω να είμαι με άλλα παιδιά).


Τι απάντησαν;
Στην πρώτη ερώτηση, το 75% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν έχει καθόλου φίλους. Στη δεύτερη ερώτηση, το 80,30% των παιδιών απάντησαν πως νιώθουν μόνα και στην τρίτη ερώτηση, το 56,40% των απάντησε πως: «Ποτέ δε θέλω να είμαι με άλλα παιδιά»...


«Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα καταθλιπτικά παιδιά βιώνουν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τη μοναξιά και πιο συγκεκριμένα τα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια και αναφορικά με την ηλικία, τα μικρότερα παιδιά σε σχέση με τους εφήβους», επισημαίνουν οι επιστήμονες.


Υπογραμμίζουν δε ότι: «Τα ερευνητικά δεδομένα για τη συσχέτιση ανάμεσα στις σχέσεις παιδιών με τους συνομηλίκους τους και της ψυχολογικής τους προσαρμογής προέρχεται από έρευνες που εξετάζουν τη δημοτικότητα, ένα μονοδιάστατο παράγοντα, ο οποίος αναφέρεται στο βαθμό που ένα παιδί είναι συνδεδεμένο με τους συνομηλίκους του».


Η παιδική κατάθλιψη παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά των ενηλίκων. Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην έρευνα: «Υπάρχουν κλίμακες που αξιολογούν την καταθλιπτική διάθεση, την έλλειψη ευχαρίστησης, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις διαταραχές του ύπνου και της λήψης τροφής, την ψυχοκινητική επιβράδυνση, την υπερβολική κόπωση, τη μοναξιά και τον αυτοκτονικό ιδεασμό».


Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει και σε ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα: Δημοτικότητα>Ποιότητα Φιλίας>Μοναξιά>Κατάθλιψη...


Η έρευνα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος των Αρχείων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής «Εγκέφαλος».


Πηγή: http://www.mothersblog.gr

Προβλήθηκε 778 φορές

Ανακαίνιση Μπάνιου: 5 λόγοι γιατί να προτιμήσεις το Douleutaras.gr

Η ανακαίνιση μπάνιου είναι μία από τις πιο συχνές και σημαντικές αλλαγές που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε να κάνουμε στο σπίτι μας, ιδίως όταν πλησιάζει το νέο έτος καθώς “ζυγίζουμε” τις αλλαγές εκείνες που όλοι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας αλλά μέχρι τώρα αναβάλαμε.