Ένας στους έξι δημοτικούς υπαλλήλους κοντά στην έξοδο...

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 20 Ιανουαρίου 2014

 

Το δρόμο της «εξόδου» από την υπηρεσία στην οποία εργάζονται μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να πάρει μέχρι και το 16,5% (ή ένας στους έξι) των εργαζομένων στους δήμους από τον επόμενο μήνα και μετά...

 

Από τους 85.638 εργαζομένους που υπηρετούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α? βαθμού (ΟΤΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδέχεται έως και 13.500 (δηλαδή περίπου το 15% του συνόλου) να πάρουν το δρόμο είτε της παύσης μισθοδοσίας - απόλυσης, είτε της «διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας».

 

 

Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και τα οποία επιβέβαιωσαν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464» και πως «θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο».

Παράλληλα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000».

Έως 7.500 «Απολύσιμοι»...

 

Θα «απολυθούν» αυτόματα όσοι υπάλληλοι νομικών προσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και δημοτικών επιχειρήσεων δεν απογραφούν σύμφωνα με το αίτημα του Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό ανέφεραν στο Capital.gr πηγές κοντά στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, σχολιάζοντας δήλωση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία «από τους 750 φορείς έχουν απογραφεί οι 361».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγοράκος, ανέφερε πως «σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464», παρότι μέχρι και σήμερα πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Συνεπώς, λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών, 7.351 υπάλληλοι των δήμων από 389 νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) και δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί. Όσοι απ? αυτούς δεν απογραφούν μέχρι τα τέλη του Γενάρη - αρχές Φλεβάρη θα πάψουν αυτόματα να μισθοδοτούνται και, άρα, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα απολυθούν, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», ο κ. Γρηγοράκος «Είπαμε με τον υπουργό (σ.σ. των Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη) στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών και την ενιαία Αρχή πληρωμών, ότι θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο».

 

Πηγές του Capital.gr κοντά στον κ. Γρηγοράκο αναφέρουν πως πρέπει να θεωρηθεί ως το πιο πιθανό πως ο αριθμός των υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα πάψουν να μισθοδοτούνται ?επειδή δεν απεγράφησαν? θα συμπεριληφθούν στο στόχο των 11.000 απολύσεων από το δημόσιο για τον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας μέχρι το τέλος του 2014.

 

...και έως 6.500 «κινητοποιήσιμοι»

Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας» στις κεντρικές δομές των δήμων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος στην ίδια εφημερίδα «στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια της Task Force και του Πανεπιστημίου Πειραιά έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών των δήμων. Το πλεονάζον προσωπικό θα καλύπτει τα κενά που διαπιστώνονται σε δήμους της ίδιας όμως περιφέρειας».

 

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Θέλω να επαναλάβω, το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στις κεντρικές δομές των δήμων, ούτε διαθεσιμότητα. Θα υπάρχει μόνο η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Είναι μια πρόταση που έγινε από την ΚΕΔΕ και ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση του υπουργείου. Οι δήμαρχοι κρίνουν ότι θα είναι αποδοτικό μέτρο. Εμείς πιστεύουμε ότι με το μέτρο θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000». Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει τέλη Φλεβάρη να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο ένταξης επιπλέον 12.500 υπαλλήλων του δημοσίου στην "κινητικότητα".

 

Οι ίδιες πηγές του Capital.gr σημειώνουν πως το Υπουργείο Εσωτερικών βλέπει 4.500 δημοτικούς υπαλλήλους να εντάσσονται σε καθεστώς «κινητικότητας», ενώ οι δήμαρχοι περίπου 6.500.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών θεωρεί αισιόδοξο το σχετικό υπολογισμό των δημάρχων.

 

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΣ φέρεται να έχει κάνει επί της ουσίας δεκτές τις ενστάσεις των δημάρχων ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα». Θα γίνει «πιο απλά» λένε από το ΥΠΕΣ, χωρίς αυστηρά κριτήρια ΑΣΕΠ και αυστηρές γνωμοδοτήσεις, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους δημάρχους ως προς την αποδοχή των «κινητοποιήσιμων» υπαλλήλων από δήμο σε δήμο, όπως οι ίδιοι οι δήμαρχοι ζητούσαν.

 

Προβλήθηκε 1271 φορές