«Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση»

Αρθρογραφία 19 Μαϊου 2015

Συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» με τη συμμετοχή τριών επιστημόνων διεθνούς κύρους, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 19:00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. 
 

Οι καθηγητές δρ. Πωλ Σάλμονς (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου), Δρ. Τόμας Λουτς (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης του ιδρύματος «Τοπογραφία του Τρόμου του Βερολίνου) και Δρ. Βασιλική Σακκά (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) θα διερευνήσουν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Θα αναφερθούν στην αξία και τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων, ρατσιστικών και αντισημιτικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση. 

 

Ειδικότερα, ο δρ. Πωλ Σάλμονς θα μιλήσει για τον ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας στην ενίσχυση της κατανόησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά και για τα αποτελέσματά της σχετικά με την πολιτική, την εφαρμογή και την χρηματοδότησή της. 

 

Ο Δρ Τόμας Λουτς θα παρουσιάσει στο κοινό τον προσανατολισμό μιας ιδιαίτερης εκπαίδευσης σχετικά με το σκοτεινό παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας, όχι μόνο στα σχολεία της σημερινής Γερμανίας, αλλά και στα μνημεία ή μουσεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Το θέμα της ομιλίας της Δρ Βασιλικής Σακκά είναι «Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα: αναστοχασμός και ερωτήματα σε ζητήματα θεωρίας και πράξης». Θα απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού κόσμου. Διδάσκεται το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα και πώς; Ποια βήματα έγιναν την τελευταία δεκαετία και ποια η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού κόσμου; Πόσο ενημερωμένοι και επιμορφωμένοι είναι οι έλληνες εκπαιδευτικοί, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να προσεγγίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τραυματικά ιστορικά γεγονότα; Πώς επεξεργάζονται οι εκπαιδευτικοί μια δύσκολη μνήμη και ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα δεν άγγιζαν; Εκπαιδευτική έρευνα, θεσμικοί παράγοντες (πολιτεία, προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό, μουσεία), πρωτοβουλίες πανεπιστημίων και συλλόγων εκπαιδευτικών συνθέτουν τη σχετική δραστηριότητα σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία κοινωνικοοικονομικής κρίσης και πόλωσης.

 

H εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 με στόχο την παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ζωής και παράδοσης που υπάρχει εδώ και 2300 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ασχολείται συστηματικά με τη μνήμη και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στη χώρα μας. 

 

Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Επίσης, η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www. megaron.gr).

 

Newsroom ΔΟΛ

Προβλήθηκε 1485 φορές

Όλα ξεκινούν από μια Τελεία (Ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους. Κι αυτή είναι μια ιστορία για εκείνους.)

H Τελεία είναι η ιστορία μιας στοργικής δασκάλας που όχι απλώς εμπιστεύεται τις ικανότητες του παιδιού, αλλά το ενθαρρύνει, το υποστηρίζει και εκτιμά τη δουλειά του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει από πού να αρχίσει, πιστεύει ότι δεν μπορεί και έχει άρνηση να το προσπαθήσει.