Στο ''Animal'' της Σοφίας Εξάρχου ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Άρτος και Θεάματα 12 Νοεμβρίου 2023

Η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.



Ο Αργυρός Αλέξανδρος πήγε στην ταινία της Τζοάνα Αρνοου «Η Aίσθηση πως Έχει Περάσει πια η Ώρα για να Γίνει Κάτι».

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που κατακτά το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα μια ελληνική ταινία και ίσως η πρώτη όπου δύο γυναίκες κατακτούν τα κορυφαία βραβεία.

Ο Κώστας Κορωναίος απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το «Τελευταίο Ταξιτζή» του Στέργιου Πάσχου ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Δημήτρα Βλαγκοπούλου για το «Animal» και η Τζοάνα Αρνοου για το «Η Aίσθηση πως Εχει Περάσει πια η Ωρα» σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Σε ό,τι αφορά άλλα βραβεία:

* Η «Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Ατομο» της Αριάν Λουί-Σεζ κέρδισε το βραβείο του κοινού στο διεθνές διαγωνιστικό.
* Το «Στον Φακό» του Νάκας Καλίντα κέρδισε το βραβείο FIPRESCI
* Η Εύα Νάθενα για τη «Φόνισσα» κέρδισε το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, όπως και το βραβείο ΕΡΤ.
* Η Σαμσάρα του Λόης Πατίνιο κέρδισε το διαγωνιστικό τμήμα Film Forward.

www.protothema.gr

Προβλήθηκε 513 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.