Η 9η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών αποστερώντας πόρους για επενδύσεις.
Ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς το 2003, έπειτα από πιέσεις οργανώσεων που μάχονται κατά του φαινομένου.
Η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα.
Panama Papers
Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία η οποία δολοφονήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο αυτοκίνητό της την 16η Οκτωβρίου του 2017.
Η Καρουάνα Γκαλιζία μέσω της σχέσης του γιου της με την ICIJ (Διεθνές Κονσόρτιουμ Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων) γνώριζε την εμπλοκή του υπουργού της Μάλτας, Κόνραντ Μίτσι και του Προσωπάρχη του Γραφείου του Κιθ Σέμπρι με εταιρείες στον Παναμά, πριν από την διαρροή των Εγγράφων του Παναμά (Panama Papers) τον Απρίλιο του 2016
H δημοσιογράφος που διατηρούσε προσωπικό ιστολόγιο, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, στις 22 Φεβρουαρίου αποκάλυψε ότι ο Μίτσι είχε διασυνδέσεις με τον Παναμά και τη Νέα Ζηλανδία ενώ τρεις μέρες αργότερα αποκάλυψε ότι ο Σκέμπρι ήταν επίσης ιδιοκτήτης ενός καταπιστεύματος στη Νέα Ζηλανδία, στο οποίο με τη σειρά του εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης μιας εταιρείας στον Παναμά.
Μέσω πολλών διαδρομών που ακολουθούν τα ποσά αυτά καθώς και οι λογαριασμοί, ουσιαστικα η έρευνα της δημοσιογράφου έφτασε και στον πρωθυπουργό της Μάλτας και συγεκριμενα τη σύζυγό του, Μισέλ Μούσκατ.
Αυτοί οι ισχυρισμοί οδήγησαν τον Τζόζεφ Μούσκατ να προκηρύξει τις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2017, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την παραμονή του Εργατικού Κόμματος του στην κυβέρνηση.
Μέχρι που η Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε λίγους μήνες μετά.
Το συμβόλαιο θανάτου
Οι πρώτες συλλήψεις για την δολοφονική ενέδρα στη δημοσιογράφο έγιναν τον Δεκέμβριο του 2017 και αφορούσαν σε τρία άτομα.
Ένα από αυτά ήταν Γιόργκεν Φένεκ, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Μάλτας, ο οποίος κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μόλις τον περασμένο Αύγουστο και αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη, δηλώνοντας αθώος.
Τον πολυεκατομμυριούχο Φένεκ «έδωσε» ένας από τους συλληφθέντες ονόματι Μέλβιν Τέουμα, υποστηρίζοντας πως του απευθύνθηκε ο επιχειρηματίας προκειμένου να οργανώσει τη δολοφονία της δημοσιογράφου.
Ο πολυεκατομμυριούχος ήταν επικεφαλής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που δραστηριοποιούνταν στους τομείς των ακινήτων, των εισαγωγών και της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.
Ήταν επίσης επικεφαλής κοινοπραξίας, στην οποία είχε κατακυρωθεί ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό συμβόλαιο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όταν συνελήφθη ο Φένεκ, ο πρωθυπουργός Τζοζέφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του αρνούμενος κάθε κατηγορία.
Το βραβείο δημοσιογραφίας «Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία»
Το βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία για τη δημοσιογραφία εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου, την επέτειο του θανάτου της δημοσιογράφου, για να τιμήσει έργα δημοσιογραφίας που αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Απονέμεται σε δημοσιογράφους ή δημοσιογραφικές ομάδες οποιασδήποτε εθνικότητας των οποίων τα έργα έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί από ΜΜΕ που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υποψήφιοι και ο νικητής επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, το 2021 καταγράφηκαν μεταξύ άλλων, 233 σοβαρές παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου σε 33 χώρες, σκοτώθηκαν 6 δημοσιογράφοι, ενώ 113 δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό έλεγχο.