Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Φιλήμων

Άρτος και Θεάματα 23 Ιανουαρίου 2024

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, Φιλήμων. 

Την είδηση για τον θάνατο του σχεδιαστή μόδας, Φιλήμονα, έκανε γνωστή ο Λάκης Γαβαλάς με ανάρτηση του στο Facebook. 

Ο Φιλήμων γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1932. Ως σχεδιαστής μόδας άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του, με ξεχωριστές δημιουργίες υψηλής ραπτικής, αλλά και καινοτομίες ως προς την παρουσίαση. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε την ιδέα να αντικαταστήσει στις επιδείξεις του τα μανεκέν με γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, τα οποία δέχθηκαν την πρόσκλησή του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1959, όταν και επέστρεψε από το Παρίσι, όπου στο ατελιέ του σπουδαίου Γιάννη Ντεσσέ είχε συμμαθητές τον Βαλεντίνο και τον Γκι Λαρός.

Στο διεθνές τζετ σετ συστήθηκε το 1972, με την παρουσίαση της συλλογής του δίπλα σε μοντέλα του Ιβ Σεν Λοράν και της Μέρι Κουάντ στο μεγάλο γκαλά των «Λευκών Κύκνων» στο Λονδίνο. Έντυσε ονόματα όπως η Σοφία Λόρεν, η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μερλ Όμπερον, ενώ από το ατελιέ που διατηρούσε για χρόνια στο Κολωνάκι πέρασαν όλες οι Ελληνίδες σταρ της εποχής.

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 939 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.