Ούτε λευκός ούτε μαύρος καπνός από τη συνάντηση καλλιτεχνών-Μητσοτάκη

Άρτος και Θεάματα 15 Φεβρουαρίου 2023

Προβληματισμένοι και σε αναμονή μετά από ένα πολύ σκληρό δίωρο συζήτησης με την ηγεσία του Μαξίμου οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών με θέμα το ΠΔ 85/2023 για τα πτυχία που έχει λάβει τη μορφή μάχης χαρακωμάτων εδώ και δύο μήνες.

Οι καλλιτέχνες βρέθηκαν από το πρωί στο δρόμο στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία τους με φόντο τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε τροχιά κλιμάκωσης του αγώνα τους. Το αντικυβερνητικό κύμα διαμαρτυρίας γιγαντώθηκε όταν ενώθηκαν οι πορείες και τα αιτήματα ηθοποιών-εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η συζήτηση στο Μαξίμου ήταν για «γερά νεύρα», καθώς οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναλώθηκαν την πρώτη ώρα της συζήτησης στο να επιμένουν ότι οι ηθοποιοί «δεν έχουν καταλάβει» και ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι άκαιρες και αδικαιολόγητες αφού πρόκειται για «παρεξήγηση». Βέβαια, οι εκπρόσωποι των σωματείων δεν πήγαν απροετοίμαστοι καθώς έχουν συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες νομικές γνώσεις γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα και τους τρόπους με τους οποίους διαλύει τα πτυχία των ηθοποιών.

Στη συζήτηση ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει την ηγεσία της κυβέρνησης με τους χειρισμούς του.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στο τέλος της συζήτησης η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των καλλιτεχνών και παρέπεμψε σε αποφάσεις και ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, αφήνοντάς τους στον «πάγο».

► O γραμματεάς του ΣΕΗ Άρης Λάσκος ενημερώνει τους συγκεντρωμένους καλλιτέχνες για όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου. 

Μητσοτάκης: Το ΠΔ έχει θεραπεύσει τις παθογένειες

Το Μαξίμου από τη μεριά του υποστηρίζει ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε «δημιουργικό κλίμα». «Χαίρομαι πάρα πολύ που μάς δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει απασχολήσει πολύ το δημόσιο διάλογο και μάς έχει απασχολήσει κι εμάς πάρα πολύ εσωτερικά. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας, ότι έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας. Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μία ακαδημαϊκή ή, θα έλεγα, αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση. Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ότι και το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημιούργησε όλη αυτήν την πολύ μεγάλη συζήτηση, δημοσιεύθηκε εν όψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Και βέβαια νομίζω -το γνωρίζετε πια καλά- ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών. Κατά συνέπεια αυτό που θέλω να καταλάβω σήμερα από εσάς, δεν είναι τόσο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι το οποίο κρίνουμε ότι ως προς το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχουμε θεραπεύσει, αλλά να δούμε κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

«Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό. Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε. Σταματώ εδώ. Έχουμε μαζί όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαφωτίσουν πτυχές της συζήτησης. Και να ξεκινήσω, γιατί ο σκοπός είναι να ακούσουμε εσάς.

«Εμείς, δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στο δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα, με την κυβερνητική ανακοίνωση από τη συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2015 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
  • Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Οι καλλιτέχνες ανανεώνουν το ραντεβού τους στο δρόμο για το απόγευμα, όπου θα συναντηθούν με τους αγωνιζόμενους αρχιτέκτονες και εργαζόμενους των μουσείων και του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17:00 έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στις 18:00, ο οποίος θα παρουσιάσει το αρχιτεκτονικό προσχέδιο για την επέκταση του Μουσείου. Στον ευρύτερο χώρο φυσικά αναμένεται να βρίσκονται πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Το πρόγραμμα δράσεων των καλλιτεχνών

Στο μεταξύ, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν κανονικά τις αποφασισμένες από τις γενικές τους συνελεύσεις δράσεις σε τροχιά κλιμάκωσης του αγώνα. Οι καταλήψεις σε REX, Τσίλλερ και τα υπόλοιπα κρατικά κτίρια συνεχίζονται κανονικά αυτή τη βδομάδα.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί γλέντι αλληλεγγύης στο κατειλημμένο REX με απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων, ενώ την Παρασκευή έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία από το ΣΕΗ και την ΠΟΘΑ και μεγάλη κινητοποίηση την ώρα που θα καταθέσουν την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, το ΣΕΗ οργανώνει μουσική διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια Γενική Συνέλευση για τη συνέχιση την οργάνωση των επόμενων βημάτων του αγώνα.

www.efsyn.gr

Προβλήθηκε 365 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι μια δυναμική και ισχυρή όψη που φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση.