Ομάδα Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) στην Ηλιούπολη!

Άρτος και Θεάματα 10 Νοεμβρίου 2021

Ξεκινούν σεμινάρια από την Πανεπιστημιακή Ιστορικό κ.Τασούλα Βερβενιώτη για να λειτουργήσει ΟΠΙ στην πόλη μας.
Υπάρχουν περισσότερες από 40 ΟΠΙ πανελλαδικά. Επιδιώκουν να ερευνήσουν και πιθανόν να ανασυνθέσουν την Ιστορία κάθε συγκεκριμένης συνοικίας από «τα κάτω», δηλαδή όπως βιώθηκε απ’ τους κατοίκους κι όχι κατ΄ανάγκη όπως καταγράφηκε «από τα πάνω».
Αυτό επιχειρείται μέσω της συλλογής προσωπικών μαρτυριών και άλλων διάσπαρτων αρχείων και στοιχείων. Η τεχνογνωσία αυτής της διαδικασίας διδάσκεται σ’ αυτά τα σεμινάρια, εθελοντικά και δωρεάν.
Την Δευτέρα 15/11, 6-9 μ.μ., γίνεται το 1ο σεμινάριο στο Δημοτικό Θέατρο, στο Δημαρχείο. Θα τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα για τον COVID.
Επιπλέον ο Δήμος έχει θέσει όριο τα 50 άτομα, επομένως θα ισχύσει λίστα προτεραιότητας ηλεκτρονικά.
Τα σεμινάρια θα είναι έξι, κάθε Δευτέρα 6-9 μ.μ., από 15/11 έως 20/12.
Θα μεταδίδονται ζωντανά και θα υπάρχουν αποθηκευμένα στο U-tube.
Σχετικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής θα βρείτε στη σελίδα: https://opiilioupolis.wixsite.com/my-site...
Γενικότερες πληροφορίες για τις ΟΠΙ στο http://oralhistorygroups.gr/

Προβλήθηκε 1640 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.