Ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους. Κι αυτή είναι μια ιστορία για εκείνους.
Η Λία λέει ότι δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη: «Φτιάξε κάτι… Έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…».
Και η Λία το κάνει, ζωγραφίζει μια τελεία στο χαρτί και η δασκάλα της λέει να βάλει και την υπογραφή της. Την επόμενη μέρα, βλέπει τη ζωγραφιά της σε ένα κάδρο στην τάξη. Κι αυτό την ενθαρρύνει να ζωγραφίσει και άλλες τελείες.
Να γίνει πιο δημιουργική, να βάλει χρώμα στις τελείες, να αλλάξει το μέγεθος, να δώσει μια διαφορετική μορφή. Πραγματοποίησε μέχρι και μια έκθεση με τις ζωγραφιές της στο σχολείο.
Και τελικά η ίδια, όταν ένα πιο μικρό αγόρι εκφράζει τον θαυμασμό του στις ζωγραφιές της και πιστεύει ότι εκείνο δεν μπορεί να γίνει δημιουργικό και δεν έχει φαντασία, η Λία το ενθαρρύνει -όπως ακριβώς έκανε η δασκάλα της: Κάνε απλώς μια τελεία και δες που θα σε βγάλει!
H Τελεία είναι η ιστορία μιας στοργικής δασκάλας που όχι απλώς εμπιστεύεται τις ικανότητες του παιδιού, αλλά το ενθαρρύνει, το υποστηρίζει και εκτιμά τη δουλειά του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει από πού να αρχίσει, πιστεύει ότι δεν μπορεί και έχει άρνηση να το προσπαθήσει.
Αυτό που ξεκινά με μια μικρή κουκκίδα σε ένα κομματάκι χαρτί εξελίσσεται σε ένα ταξίδι ανακάλυψης, αυτοπεποίθησης, θάρρους. Μια ιστορία που έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει αμέτρητα παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, η Διεθνής Ημέρα της Τελείας έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, κοντά στην έναρξη της νέας σχολικής (και ακαδημαϊκής) χρονιάς.
Η Διεθνής Ημέρα της Τελείας είναι για να γιορτάσουμε όταν ένας καταπληκτικός δάσκαλος (φίλος, συγγενής, προπονητής) παίρνει μια στιγμή απογοήτευσης, απόγνωσης, δειλίας, φόβου και την ανατρέπει.
Η ικανότητα του δασκάλου να πιστεύει στα ταλέντα και στις ικανότητες του παιδιού, να το ενθαρρύνει, να το εμπιστεύεται και να το υποστηρίζει.
H δημιουργική σκέψη από την πλευρά ενός δασκάλου μπορεί να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Και όπως δείχνει η ιστορία, τα παιδιά πιθανότατα θα συμπεριφέρονται στους άλλους με τον τρόπο που τους συμπεριφέρονται οι ενήλικες.
Ξαναδιαβάζοντας, λοιπόν, την Τελεία στη νέα αναθεωρημένη έκδοση σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, θυμηθήκαμε τα δικά μας σχολικά χρόνια. Γιατί ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους.
Σε οποιαδήποτε ηλικία, όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θυμόμαστε εκείνους τους δασκάλους που άνοιξαν τα μάτια τους και μας είδαν ποιοι πραγματικά είμαστε, άνοιξαν τα αυτιά τους και άκουσαν τα μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματά μας, άνοιξαν την αγκαλιά τους και την καρδιά τους σαν να ήμασταν δικά τους παιδιά.
H Τελεία του Peter Reynolds κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας.
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 και, χάρη στα διαχρονικά μηνύματα που κρύβει στις σελίδες του, το έργο παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.