Η συνταγή της ημέρας: ''Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί από τη Λέσβο''

Άρτος και Θεάματα 18 Αυγούστου 2023

Χταποδοκεφτέδες φουλ αρωματικοί, με τις κουκούλες που περισσεύουν από τα χταπόδια. Ένας εξαιρετικός μεζές για ούζο, που φτιάχνουν στο Σίγρι της Λέσβου.

Χαρίκλεια Σούλιου
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας


Στην ταβέρνα Κάβο Ντόρο ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σούλιος έχει πάντα το ελεύθερο να κάνει τα κουμάντα του και να μας σερβίρει ό,τι καλό έχει φέρει μόλις το καΐκι στο λιμανάκι. Από την τελευταία φορά θυμάμαι κυρίως ένα αφράτο συκώτι πεσκανδρίτσας τηγανητό και πλατιές (σαλάχι) με απίθανη σκορδαλιά αμυγδάλου.

Οι χταποδοκεφτέδες που ετοιμάζει η γυναίκα του, η Χαρίκλεια, με τις κουκούλες που περισσεύουν από τα χταπόδια που τα ψήνουν στα κάρβουνα είναι λιχουδιά από τις λίγες. Τραβάνε μπόλικο ούζο!

20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 κιλό κουκούλες από χταπόδια ή χταπόδια ολόκληρα, πάρα πολύ ψιλοκομμένα, σαν κιμάς (μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ)
  •  2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα και στραγγισμένα από τα υγρά
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  350 γρ. περίπου ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη και στραγγισμένη
  •  3 αυγά
  •  1/2 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  40 ml ούζο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισμα ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για τους αρωματικούς χταποδοκεφτέδες, βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μπολ, τα ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να σφίξει. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά.
  2. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Αφήνουμε τους αρωματικούς χταποδοκεφτέδες σε χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.


Προβλήθηκε 583 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 24 Μαΐου 2025

Σάββατο με έκρηξη ενέργειας και σημαντική ενδυνάμωση! Ο Ήλιος από τους Διδύμους σχηματίζει σήμερα τρίγωνο με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο, και το σύμπαν σου στέλνει το μήνυμα: μεταμόρφωση και δύναμη μέσω της επικοινωνίας

Τα ζώδια την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

Σήμερα, επένδυσε σε συζητήσεις που ενώνουν τη λογική με τη φαντασία και κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα με σχέδιο και επίγνωση, σου είναι εύκολο ιδιαίτερα αν είσαι Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως, ή Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς και έχεις γεννηθεί στο γ δεκαήμερο

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025: ''Πανεύκολη μαρμελάδα φράουλα του 10λεπτου!''

Ξεμείνατε από μαρμελάδα; Κανένα πρόβλημα. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα φράουλα ετοιμάζεται στο πι και φι, το φρούτο μένει με όλο το άρωμα και τη γεύση του και άμα θέλουμε της προσθέτουμε διάφορα αρωματικά

Τα ζώδια την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

Η Αφροδίτη στον Κριό και ο Άρης στον Λέοντα σχηματίζουν σήμερα τρίγωνο, και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το σύμπαν αποφάσισε να φτιάξει το τέλειο σκηνικό για πάθος, ενθουσιασμό και ανεξέλεγκτο φλερτ!