Τα μεσογειακά μυρωδικά χαρίζουν συναρπαστική ευωδιά και το μαστιχωτό τυρί απολαυστική υφή σε αυτά τα απίθανα χορτοκεφτεδάκια. Μεζές αλησμόνητος!
- 3 κολοκύθια, τριμμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο με πιρούνι περίπου
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. χαλούμι ή μαστέλο ή άλλο μαστιχωτό τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο
- 40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για τηγάνισμα
- 150 γρ. ρυζάλευρο, ψιλό για το αλεύρωμα (όχι την παιδική τροφή·με το ρυζάλευρο αποκτούν πιο τραγανή κρούστα, αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τα χορτοκεφτεδάκια, βάζουμε όλα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα τρίβουμε με 1 κουτ. σούπας αλάτι και τα αφήνουμε για 1 ώρα να στραγγίξουν.
- Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό, το τυρί και λίγο πιπέρι και τα ζυμώνουμε απαλά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού (περίπου 30 γρ.)
- Τα βάζουμε στην κατάξυψη για 1 ώρα να σφίξει το μείγμα.
- Τα πανάρουμε με το ρυζάλευρο και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
- Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ.ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για 4-5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.