Και τι δεν ψήνεται τελικά στα κάρβουνα! Φασολάκια, κολοκύθια, πιπεριές, κολοκυθοανθοί, πατάτες, ντομάτες, ακόμα και χόρτα και σαλατικά, που γίνονται καψαλισμένα και ζουμερά.
- 1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής (σταμναγκάθια, αγριοράδικα, βλίτα, τσουκνίδες, σέσκουλα, λάπατα, μυρώνια, σπανάκια κ.ά.), καλά καθαρισμένα και ολόκληρα
- 4-5 κλωνάρια μάραθος, κατά προτίμηση άγριος (ή, αν δεν βρούμε, άνηθος)
- 2-3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 40 ml ελαιόλαδο χυμός από 1-1 1⁄2 λεμόνι
- 3-4 κλωνάρια άνηθος
- Για να φτιάξουμε χόρτα εποχής στα κάρβουνα, με λαδολέμονο, αρχικά βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα χόρτα, τον μάραθο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Τα πιέζουμε με μια πιρούνα για να βυθιστούν όλα στο νερό.
- Τα βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
- Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες για να στεγνώσουν εντελώς.
- Ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για 10-12 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Λαδώνουμε ελαφρά μια σχάρα-λαβίδα με πυκνό τετράγωνο πλέγμα και απλώνουμε πάνω της τα χόρτα (αν δεν χωράνε όλα, τα μοιράζουμε σε δύο δόσεις, δεν τα στριμώχνουμε).
- Τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν κατά τόπους.
- Σερβίρουμε, τα χόρτα εποχής στα κάρβουνα, με λαδολέμονο, αμέσως σε απλωτή πιατέλα, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.