Και τι δεν ψήνεται τελικά στα κάρβουνα! Μέχρι και τη χωριάτικη σαλάτα ρίξαμε στη σχάρα. Θαυμάσια έγινε.
- 4 ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες στη μέση
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε 3-4 χοντρές φέτες
- 4 πιπεριές κέρατο, ολόκληρες
- 10 πιπερίτσες τουρσί, ξεπλυμένες και στραγγισμένες
- 1 μέτριο αγγούρι, με τη φλούδα, καλά πλυμένο, κομμένο κατά μήκος στα τρία
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια μαϊντανό + 3 κλωνάρια δυόσμο + 7 κλωνάρια βασιλικό, ψιλοκομμένα
- 70 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη
- 200 γρ. φέτα πικάντικη, σε μέτριους κύβους
- 2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
- 1/4 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
- 1/4 κουτ. γλυκού σουμάκ (ξινούτσικο, αρωματικό μπαχαρικό – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 70 ml ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε χωριάτικη... σχάρας με πιπεριές τουρσί και μυρωδικά, αρχικά ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά τις ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιού και τις πιπεριές κέρατο.
- Τις ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν και να σκουρύνουν κατά τόπους.
- Κάθε λαχανικό ψήνεται σε διαφορετικό χρόνο. Υπολογίζουμε τις ντομάτες σε 4-5 λεπτά, τις φέτες κρεμμυδιού σε 10-12 λεπτά και τις πιπεριές σε 12-15 λεπτά.
- Βγάζουμε τα λαχανικά από τη σχάρα και, αν θέλουμε, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (η φλούδα έχει ζαρώσει και βγαίνει εύκολα).
- Τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή φέτες.
- Καθαρίζουμε τις πιπεριές από κοτσάνια και σπόρια και τις κόβουμε σε λωρίδες.
- Όλα τα κοψίματα τα κάνουμε μέσα σε σαλατιέρα, ώστε να μείνουν εκεί τα νόστιμα ζουμάκια των λαχανικών.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τη χωριάτικη... σχάρας με πιπεριές τουρσί και μυρωδικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.