Η συνταγή της ημέρας:''Χωριάτικη… σχάρας με πιπεριές τουρσί και μυρωδικά''

Άρτος και Θεάματα 08 Ιουνίου 2024

Και τι δεν ψήνεται τελικά στα κάρβουνα! Μέχρι και τη χωριάτικη σαλάτα ρίξαμε στη σχάρα. Θαυμάσια έγινε.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης - Food styling: Αλεξάνδρα Μίτσιου

15' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  4 ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες στη μέση
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε 3-4 χοντρές φέτες
  •  4 πιπεριές κέρατο, ολόκληρες
  •  10 πιπερίτσες τουρσί, ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  •  1 μέτριο αγγούρι, με τη φλούδα, καλά πλυμένο, κομμένο κατά μήκος στα τρία
  •  2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  •  τα φύλλα από 5 κλωνάρια μαϊντανό + 3 κλωνάρια δυόσμο + 7 κλωνάρια βασιλικό, ψιλοκομμένα
  •  70 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
  •  1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη
  •  200 γρ. φέτα πικάντικη, σε μέτριους κύβους
  •  2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
  •  1/4 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
  •  1/4 κουτ. γλυκού σουμάκ (ξινούτσικο, αρωματικό μπαχαρικό – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  ανθός αλατιού
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε χωριάτικη... σχάρας με πιπεριές τουρσί και μυρωδικά, αρχικά ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά τις ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιού και τις πιπεριές κέρατο.
  3. Τις ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν και να σκουρύνουν κατά τόπους.
  4. Κάθε λαχανικό ψήνεται σε διαφορετικό χρόνο. Υπολογίζουμε τις ντομάτες σε 4-5 λεπτά, τις φέτες κρεμμυδιού σε 10-12 λεπτά και τις πιπεριές σε 12-15 λεπτά.
  5. Βγάζουμε τα λαχανικά από τη σχάρα και, αν θέλουμε, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (η φλούδα έχει ζαρώσει και βγαίνει εύκολα).
  6. Τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή φέτες.
  7. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από κοτσάνια και σπόρια και τις κόβουμε σε λωρίδες.
  8. Όλα τα κοψίματα τα κάνουμε μέσα σε σαλατιέρα, ώστε να μείνουν εκεί τα νόστιμα ζουμάκια των λαχανικών.
  9. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  10. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τη χωριάτικη... σχάρας με πιπεριές τουρσί και μυρωδικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 341 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.