Η συνταγή της ημέρας: ''Χοιρινό με φασολάκια''

Άρτος και Θεάματα 06 Αυγούστου 2023

Όπως σε πολλά λαδερά της Κρήτης, έτσι και σε αυτή τη συνταγή για χοιρινό με φασολάκια, το κρέας είναι ένα «σχόλιο» στο πιάτο. Δεν πρωταγωνιστεί, αλλά ούτε λείπει ποτέ.

Καφενείο Πρόβαρμα

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  500 γρ. χοιρινό από σπάλα ή πανσέτα, σε μικρές μπουκίτσες
  •  1 κιλό πράσινα φασολάκια, καθαρισμένα
  •  2 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  •  2 ντομάτες, τριμμένες
  •  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το χοιρινό με φασολάκια, ξεκινάμε βάζοντας το κρέας σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό που να το σκεπάζει και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση.
  2. Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση, το στραγγίζουμε και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
  3. Τα τσιγαρίζουμε όλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά, περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
  4. Προσθέτουμε τα φασολάκια, την ντομάτα και όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθεί το φαγητό.
  5. Όταν μισοψηθούν τα φασολάκια, μετά από 15 λεπτά, προσθέτουμε τις πατάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για περίπου 15 λεπτά, για να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 622 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).