Η αντίθεση της πιπεράτης γεύσης του τυριού με τη γλύκα των ψητών βλίτων είναι εξόχως απολαυστική.
Το βολάκι είναι παραδοσιακό τυρί της Άνδρου σε σχήμα αχλαδιού. Είναι μαλακό, φρέσκο τυρί, συνήθως από αγελαδινό γάλα, με γεύση που θυμίζει φέτα, ενώ όταν ωριμάσει και ξεραθεί, θυμίζει πικάντικο κεφαλοτύρι. Το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και ντελί.
- 700 γρ. βλίτα (καθαρό βάρος), καθαρισμένα και πλυμένα
- 120 γρ. βολάκι Άνδρου, σε λεπτές φέτες ή μικρά καρέ
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο χυμός λεμονιού
- κατά βούληση αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. κρέμα μαύρου σκόρδου (σε ντελί και καλά παντοπωλεία)
- 4 φέτες χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης
- Για να φτιάξουμε βλίτα στη σχάρα με βολάκι Άνδρου, αρχικά βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα βλίτα.
- Τα βράζουμε για 2 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ρίξουμε στην κατσαρόλα) και τα στραγγίζουμε.
- Τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς.
- Ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει 10-12 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από τη σχάρα).
- Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα, κατά προτίμηση μια σχάρα-λαβίδα με τετράγωνο, πυκνό πλέγμα, και απλώνουμε εκεί τα βλίτα.
- Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα κατά τόπους, γυρίζοντας τακτικά τη σχάρα-λαβίδα.
- Τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού κατά τα γούστα μας και αλατοπίπερο.
- Συμπληρώνουμε με το τυρί και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε, τα βλίτα στη σχάρα με βολάκι Άνδρου, με ελαφρά ψημένες φέτες ψωμιού στη σχάρα και την κρέμα μαύρου σκόρδου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.