Η δροσερή, ζουμερή ντομάτα γίνεται μια ιδιότυπη, ωμή σάλτσα μαζί με κρόκο Κοζάνης, λεμόνι και μαντζουράνα και αρωματίζει μοναδικά τη φίνα και ζουμερή τσιπούρα. Πιάτο περιωπής!
- 700 γρ. φιλέτα τσιπούρας με το δέρμα τους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 30 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
- 350 γρ. ντομάτες, χοντροκομμένες
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε τσιπούρα σε φιλέτα με ντομάτα και λάιμ, ξεκινάμε χαράσσοντας σε 2-3 σημεία τα φιλέτα της τσιπούρας, από την πλευρά που είναι το δέρμα τους. Αλατίζουμε τα ψάρια.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα φιλέτα τσιπούρας (με το δέρμα προς τα κάτω) και τα «ψήνουμε» για περίπου 2-3 λεπτά.
- Τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν.
- Χτυπάμε τις ντομάτες για 2 λεπτά στον πολυκόφτη και τις σουρώνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Σκορπίζουμε το ξύσμα και τη μαντζουράνα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοκυκλοφόρησε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου «Καλοκαιρινές μαγειρικές με ψάρια».