Αυτοί οι γίγαντες πλακί δεν έχουν ντομάτα, έχουν άλλα λαχανικά, μυρωδικά και ελιές. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, με τέλεια γεύση.
- 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένοι αποβραδίς και στραγγισμένοι
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 μέτρια κολοκύθια, σε λεπτές φέτες
- 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- 1 κουτ. σούπας ελιές, ψιλοκομμένες
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τους λευκούς γίγαντες πλακί, πρώτα τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με 1½-2 λίτρα νερό και τη δάφνη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Ελέγχουμε και ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται.
- Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί με καπάκι.
- Κρατάμε ξεχωριστά το νερό όπου τους βράσαμε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα 100 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το κολοκύθι, το καρότο, την πιπεριά και το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια, το μπούκοβο και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά με τα υγρά τους πάνω στα φασόλια και προσθέτουμε τόσο από το υπόλοιπο νερό από το βράσιμο των φασολιών ώστε να σκεπάσει τα υλικά.
- Αν δεν φτάνει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Κλείνουμε με το καπάκι ή σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
- Ξεφουρνίζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο και τις ελιές.