Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025: ''Παϊδάκια κοτόπουλου με μαυρομάτικα και πράσα''

Άρτος και Θεάματα 03 Φεβρουαρίου 2025

Μα πόσο ωραία δένουν τα κοτοπαϊδάκια με τα φασόλια και τη γλύκα του πράσου! Μια υπέροχη συνταγή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά, που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε.

Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε παϊδάκια
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 πράσα, ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 200 ml νερό
  •  160 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα «παϊδάκια» κοτόπουλου με μαυρομάτικα και πράσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  2. Bάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μέτριο ταψί μαζί με το κρεμμύδι, το πράσο, το μαϊντανό, τα φασόλια και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον αραιωμένο ντοματοπελτέ και το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα φασόλια και να μελώσει η σάλτσα.
  4. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος εξατμιστούν τα υγρά, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Μυστικά

Το κόψιμο του κοτόπουλου πρέπει να γίνει στο κρεοπωλείο. Ο κρεοπώλης, βλέπετε, έχει μπαλτά, το χωρίζει πρώτα στη μέση και μετά το κόβει παϊδάκια, όπως είναι με τα κόκαλα. Μπορείτε να το κόψετε μόνο στήθη ή μόνο μπούτια. αν όμως δεν σας αρέσει η ιδέα του κομμένου, βάλτε μεγάλα κομμάτια. Αν πειστείτε να κόψετε παϊδάκια το κοτόπουλο, θα δείτε ότι η νοστιμιά του διαχέεται ομοιόμορφα στα υπόλοιπα υλικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 303 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025: ''Κέικ σοκολάτας με κρέμα μασκαρπόνε και ελαιόλαδο''

«Σε όλα τα γλυκά σοκολάτας βάζουμε πάντα λίγο αλάτι, που εντείνει τη γεύση και τα κάνει πιο νόστιμα» λέει η Ιάνθη Μιχαλάκη που μας έδωσε τη συνταγή για αυτό το κομψό, απολαυστικό κέικ που σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό, με κρέμα μασκαρπόνε και ελαιόλαδο.