Μα πόσο ωραία δένουν τα κοτοπαϊδάκια με τα φασόλια και τη γλύκα του πράσου! Μια υπέροχη συνταγή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά, που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε.
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε παϊδάκια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 πράσα, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 200 ml νερό
- 160 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα «παϊδάκια» κοτόπουλου με μαυρομάτικα και πράσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Bάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μέτριο ταψί μαζί με το κρεμμύδι, το πράσο, το μαϊντανό, τα φασόλια και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον αραιωμένο ντοματοπελτέ και το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα φασόλια και να μελώσει η σάλτσα.
- Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος εξατμιστούν τα υγρά, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Το κόψιμο του κοτόπουλου πρέπει να γίνει στο κρεοπωλείο. Ο κρεοπώλης, βλέπετε, έχει μπαλτά, το χωρίζει πρώτα στη μέση και μετά το κόβει παϊδάκια, όπως είναι με τα κόκαλα. Μπορείτε να το κόψετε μόνο στήθη ή μόνο μπούτια. αν όμως δεν σας αρέσει η ιδέα του κομμένου, βάλτε μεγάλα κομμάτια. Αν πειστείτε να κόψετε παϊδάκια το κοτόπουλο, θα δείτε ότι η νοστιμιά του διαχέεται ομοιόμορφα στα υπόλοιπα υλικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.