Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024: ''Κεφτεδάκια κοτόπουλου με (παιδική) σάλτσα

Άρτος και Θεάματα 27 Οκτωβρίου 2024

Απίθανα αρωματικά κοτοκεφτεδάκια, που σερβίρονται με βελούδινη σάλτσα με την ήπια νοστιμιά της να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση. Μεζεδάκι που θα αγαπήσουν μικρά και μεγάλα παιδιά.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

10' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: για 30 κεφτεδάκια
  •  60 ml ελαιόλαδο+επιπλέον για το τηγάνισμα
  •  150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  •  600 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι, κρύος, κατευθείαν από το ψυγείο
  •  200 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  •  1 αυγό
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος δυόσμος
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  50 γρ. αλεύρι (για το αλεύρωμα)
Για τη σάλτσα
  •  300 γρ. κρέμα γάλακτος
  •  60 γρ. μουστάρδα απαλή
  •  60 γρ. κέτσαπ
  •  10 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Κεφτεδάκια
  1. Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για περίπου 5 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  4. Πλάθουμε κεφτεδάκια στρογγυλά, στο μέγεθος καρυδιού, και τα αλευρώνουμε.
  5. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, τόσο ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  6. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  7. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
  1. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, το κέτσαπ και τον χυμό λεμονιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Ρίχνουμε τότε τα κεφτεδάκια και ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν με τη σάλτσα.
  3. Σιγοβράζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά, περιχυμένα με τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 667 φορές