Απίθανα αρωματικά κοτοκεφτεδάκια, που σερβίρονται με βελούδινη σάλτσα με την ήπια νοστιμιά της να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση. Μεζεδάκι που θα αγαπήσουν μικρά και μεγάλα παιδιά.
- 60 ml ελαιόλαδο+επιπλέον για το τηγάνισμα
- 150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
- 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι, κρύος, κατευθείαν από το ψυγείο
- 200 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 γρ. αλεύρι (για το αλεύρωμα)
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. μουστάρδα απαλή
- 60 γρ. κέτσαπ
- 10 ml χυμός λεμονιού
- Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για περίπου 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια στρογγυλά, στο μέγεθος καρυδιού, και τα αλευρώνουμε.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, τόσο ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, το κέτσαπ και τον χυμό λεμονιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
- Ρίχνουμε τότε τα κεφτεδάκια και ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν με τη σάλτσα.
- Σιγοβράζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά, περιχυμένα με τη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.