Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024: ''Κοτόπουλο στον φούρνο με κουνουπίδι και καπνιστή πάπρικα''

Άρτος και Θεάματα 18 Νοεμβρίου 2024

Αυτό που μας εντυπωσίασε σε αυτή τη συνταγή είναι το κουνουπίδι, που φουρνιστό αποκτά απίστευτη νοστιμιά. Η καπνιστή πάπρικα μεταμορφώνει το όλον σε αξιομνημόνευτο πιάτο!

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

10' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε παϊδάκια
  •  700 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
  •  1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  100 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  50 γρ. μουστάρδα πικάντικη
  •  30 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο στον φούρνο με κουνουπίδι και καπνιστή πάπρικα χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το 1/3 της σάλτσας, ρίχνουμε μέσα τα παϊδάκια, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κουνουπίδι με το άλλο 1/3 της μαρινάδας και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  5. Στραγγίζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα τρίβουμε με αλατοπίπερο.
  6. Καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα παϊδάκια.
  7. Στραγγίζουμε και το κουνουπίδι, το αλατοπιπερώνουμε και το ρίχνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, ανάμεσα στα παϊδάκια.
  8. Σκορπίζουμε το σκόρδο, πασπαλίζουμε με τις πάπρικες και ψήνουμε για περίπου 30- 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και το κουνουπίδι και να ροδίσουν.
  9. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό για 5 λεπτά μέσα στον φούρνο, να «σταθεί».
  10. Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 83 φορές