Αυτό που μας εντυπωσίασε σε αυτή τη συνταγή είναι το κουνουπίδι, που φουρνιστό αποκτά απίστευτη νοστιμιά. Η καπνιστή πάπρικα μεταμορφώνει το όλον σε αξιομνημόνευτο πιάτο!
- 1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε παϊδάκια
- 700 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 ml ελαιόλαδο
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
- 50 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- 30 ml χυμός λεμονιού
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο στον φούρνο με κουνουπίδι και καπνιστή πάπρικα χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το 1/3 της σάλτσας, ρίχνουμε μέσα τα παϊδάκια, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου, ανακατεύοντας συχνά.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κουνουπίδι με το άλλο 1/3 της μαρινάδας και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Στραγγίζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα τρίβουμε με αλατοπίπερο.
- Καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα παϊδάκια.
- Στραγγίζουμε και το κουνουπίδι, το αλατοπιπερώνουμε και το ρίχνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, ανάμεσα στα παϊδάκια.
- Σκορπίζουμε το σκόρδο, πασπαλίζουμε με τις πάπρικες και ψήνουμε για περίπου 30- 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και το κουνουπίδι και να ροδίσουν.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό για 5 λεπτά μέσα στον φούρνο, να «σταθεί».
- Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.