Με σελινόριζα, μανιτάρια και αυγολέμονο φτιάχνουμε ένα χειμωνιάτικο, πεντανόστιμο κοτόπουλο φρικασέ.
- 1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 1.000 - 1.200 γρ.), κομμένο σε 10 κομμάτια, χωρίς το δέρμα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 700 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κυδωνάτες φέτες
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν πάρουμε μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα)
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (σε μορφή σκόνης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα μπαχαράδικα)
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
- χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τον κουρκουμά, και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο και τη σελινόριζα κατά τα 2/3.
- Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό, αλλά όχι και σούπα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το λεμονοχυμό.
- Αδειάζουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί.
- Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σταδιακά το περισσότερο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αδειάζουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.