Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024: ''Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι''

Άρτος και Θεάματα 14 Οκτωβρίου 2024

Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι. Ένα πλούσιο φαγητό που θα χαρεί ολόκληρη η οικογένεια. Ιδίως αν βάλουμε στο πλάι του μερικές ροδοψημένες πατάτες φούρνου.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4 - 6
  •  700 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου
  •  2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή φρέσκια ρίγανη (εναλλακτικά, βάζουμε τη μισή ποσότητα ξερού αρωματικού)
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι
  •  100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  •  1 αυγό
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Για τη γέμιση
  •  200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ψιλοκομμένα
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Για το άλειμμα
  •  1 κουτ. γλυκού μέλι
  •  1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  •  1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το ρολό κοτόπουλου ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, προσθέτουμε 2 - 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  2. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
Γέμιση
  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.
Ρολό
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
  2. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λεία επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα κιμά.
  3. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2 εκ. και στο κέντρο του, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, ρίχνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
  4. Πλάθουμε σε ρολό, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  5. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα.
  6. Με ένα πινέλο αλείφουμε ομοιόμορφα το ρολό, βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά το ρολό να «σταθεί» και κόβουμε σε μέτριες φέτες.
  8. Συνοδεύουμε το ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι με ψητές πατάτες φούρνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 709 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.