Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι. Ένα πλούσιο φαγητό που θα χαρεί ολόκληρη η οικογένεια. Ιδίως αν βάλουμε στο πλάι του μερικές ροδοψημένες πατάτες φούρνου.
- 700 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή φρέσκια ρίγανη (εναλλακτικά, βάζουμε τη μισή ποσότητα ξερού αρωματικού)
- 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 1 αυγό
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ψιλοκομμένα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε το ρολό κοτόπουλου ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, προσθέτουμε 2 - 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λεία επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα κιμά.
- Το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2 εκ. και στο κέντρο του, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, ρίχνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
- Πλάθουμε σε ρολό, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε ομοιόμορφα το ρολό, βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά το ρολό να «σταθεί» και κόβουμε σε μέτριες φέτες.
- Συνοδεύουμε το ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι με ψητές πατάτες φούρνου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.