Το τουρλού είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό και στον ταβά μελώνει υπέροχα. Όσα από τα λαχανικά δεν μας αρέσουν ή δεν τα έχουμε, απλώς τα αφαιρούμε.
- 300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
- 200 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 200 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες και ολόκληρες
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε μέτριους κύβους
- 5 πιπεριές, κομμένες σε μέτρια καρέ
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, μαυροπίπερο
- Για να φτιάξουμε τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος πρώτα ρίχνουμε στον ταβά ή σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας, εκτός από τις μπάμιες, τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Οι μπάμιες, εάν μπουν από την αρχή, θα λιώσουν.
- Pίχνουμε νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας και αλατίζουμε.
- Σκεπάζουμε με καπάκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, καθώς και το μαυροπίπερο.
- Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.