Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024: ''Πιπεριές Φλωρίνης τουρσί γεμιστές με λαχανικά''

Άρτος και Θεάματα 08 Οκτωβρίου 2024

Έκτακτος μεζές για τσίπουρο είναι αυτό το τουρσί με πιπεριές γεμιστές με λαχανικά! Αυτή και άλλες 119 συνταγές θα βρείτε στο «κελάρι» του Γαστρονόμου Οκτωβρίου. Ένα «χειροποίητο» συλλεκτικό τεύχος για μερακλήδες, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

Ιλιάνα Κοντοσώρου

Η Ιλιάνα Κοντοσώρου, στο οικογενειακό εστιατόριο Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό Φλώρινας, ξέρει καλά τους μερακλίδικους μακεδονίτικους μεζέδες, που σερβίρονται ιδανικά ως ορεκτικό για τσίπουρο, τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.

Αυτή η συνταγή με τις περίφημες ντόπιες πιπεριές Φλωρίνης είναι ένας έκτακτος μεζές, που μπορεί όπως να συνοδεύσει θαυμάσια και ψητά κρεατικά.

Διαλέγουμε πιπεριές μικρού ή μεσαίου μεγέθους, γερές και τραγανές, για απολαυστικές κρουστές μπουκιές.

1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Τεμάχια: 20 πιπεριές
  •  20 μικρές ή μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
  •  1 μέτριο λάχανο, πολύ λεπτοκομμένο για σαλάτα
  •  5-6 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, χοντροκομμένα
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένα
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  2 λίτρα νερό
  •  700 ml ξίδι
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού χοντρό αλάτι
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις πιπεριές Φλωρίνης τουρσί γεμιστές με λαχανικά, κόβουμε από κάθε πιπεριά ένα «καπάκι» στο μέρος του κοτσανιού (φυλάμε τα καπάκια κατά μέρος).
  2. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάχανο, τα καρότα, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους που αφήσαμε στην άκρη.
  3. Τις τακτοποιούμε ξαπλωτές σε ένα ευρύχωρο, αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο ή γυάλινο δοχείο.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα, μέχρι να λιώσουν τα στερεά υλικά.
  5. Βράζουμε για 3 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το υγρό, όπως είναι καυτό, στο δοχείο με τις γεμισμένες πιπεριές, φροντίζοντας να τις καλύψει εντελώς.
  7. Αν δεν φτάνει το υγρό, δεν πιέζουμε τις πιπεριές για να βυθιστούν, γιατί πιθανώς να χυθεί η γέμισή τους.
  8. Αντιθέτως, μπορούμε να φτιάξουμε άλλη μία δόση υγρού, με τις μισές ποσότητες των υλικών και συμπληρώνουμε στο δοχείο μέχρι να σκεπάσουμε εντελώς τις πιπεριές. Κλείνουμε καλά το δοχείο και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.
  9. Το τουρσί διατηρείται για πολλές εβδομάδες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 84 φορές