Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025: ''Πράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτες, της Εύης Βουτσινά''

Άρτος και Θεάματα 21 Ιανουαρίου 2025

Ένα νόστιμο γιαχνιστό, συνταγή της αείμνηστης λαογράφου και συγγραφέα, με λίγα αλλά εκλεκτά υλικά, όπως πράσα, μανιτάρια και πατάτες. Δεν ξεχνάμε τη συμβουλή της: «Μαγειρεύουμε, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.»

Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
  •  3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε μέτρια κομμάτια
  •  500 γρ. φρέσκα μανιτάρια, της αρεσκείας μας
  •  1 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας από ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας
  •  2 δαφνόφυλλα
  •  1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα πράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτες, ξεκινάμε να κόβουμε τα μανιτάρια ανάλογα με το μέγεθός τους αν χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα πορτομπέλο, αφαιρούμε το φλούδι τραβώντας το από την ομπρέλα τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πριν τα μαγειρέψουμε.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μικρά άσπρα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση τα μεγάλα και αφήνουμε ολόκληρα τα μικρότερα.
  3. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε αμέσως λίγο αλατοπίπερο.
  5. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό ίσα να μισοκαλύψει τα υλικά.
  6. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
  7. Νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε.
  8. Το φαγητό γίνεται και άλαδο.
  9. Θα γιαχνίσουμε μόνο του το κρεμμύδι και μετά θα προσθέσουμε όλα τα υλικά μαζί.
  10. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ζωμό μυρωδικών ή λαχανικών αντί για νερό (φτιάχνουμε τους ζωμούς χωρίς λάδι).

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 506 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.