Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024: ''Πίτα με πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης''

Άρτος και Θεάματα 18 Νοεμβρίου 2024

Ένα πιάτο που αποπνέει ζεστασιά και φροντίδα, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα οικογενειακό γεύμα ή να σταθεί μόνο του ως ένα χορταστικό σνακ.

Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  •  1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα στρογγυλά, σε φέτες
  •  3 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
  •  3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  3 - 4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  •  τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα ψωμιού, κατά προτίμηση μπαγιάτικου, τριμμένη
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την πίτα με πατάτες πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με το φλούδι.
  2. Στο μεταξύ, βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να μην έχουν καθόλου υγρά.
  3. Τότε τα αποσύρουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο χρειάζεται.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  5. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες τόσο που να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ.
  6. Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ, τον αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο και τον ανακατεύουμε με 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι.
  7. Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνουμε με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 28 ή 30, απλώνουμε τον μισό πουρέ, πάνω στρώνουμε το μείγμα των μανιταριών και από πάνω τον υπόλοιπο πουρέ.
  9. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού, σκορπίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και ραντίζουμε με το λάδι που έχει απομείνει.
  10. Ψήνουμε την πίτα γύρω στη 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα ψίχουλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 84 φορές