Ένα πιάτο που αποπνέει ζεστασιά και φροντίδα, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα οικογενειακό γεύμα ή να σταθεί μόνο του ως ένα χορταστικό σνακ.
- 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού λάδι
- 1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα στρογγυλά, σε φέτες
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα ψωμιού, κατά προτίμηση μπαγιάτικου, τριμμένη
- Για να ετοιμάσουμε την πίτα με πατάτες πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με το φλούδι.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να μην έχουν καθόλου υγρά.
- Τότε τα αποσύρουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο χρειάζεται.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες τόσο που να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ.
- Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ, τον αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο και τον ανακατεύουμε με 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι.
- Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνουμε με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες.
- Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 28 ή 30, απλώνουμε τον μισό πουρέ, πάνω στρώνουμε το μείγμα των μανιταριών και από πάνω τον υπόλοιπο πουρέ.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού, σκορπίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και ραντίζουμε με το λάδι που έχει απομείνει.
- Ψήνουμε την πίτα γύρω στη 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα ψίχουλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».