Ένα απλό φαγητό όπως το λαχανόρυζο αποκτά ολότελα διαφορετικό χαρακτήρα χάρη στο σύγλινο, στο πορτοκάλι και στα μπαχαρικά.
- 1 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο
- 80 γρ. σύγλινο Μάνης, σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι λευκό, σε λεπτές ροδέλες
- 1/2 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
- 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 600-700 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, ζεστός ή νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το σύγλινο σε 1/2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
- Το βγάζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και το καρότο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το λάχανο, το μπούκοβο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα 2/3 του ζωμού λαχανικών, τη δάφνη και το θυμάρι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμη ζεστό ζωμό και βράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ακόμη ζωμό.
- Τέλος, ρίχνουμε την πάπρικα, το σύγλινο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και άνηθο και σερβίρουμε.