Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 11.09.2024: ''Γαύρος ομελέτα''

Άρτος και Θεάματα 09 Σεπτεμβρίου 2024

«Μόνο ρυζόγαλο δεν κάνουμε τον γαύρο», λένε χαριτολογώντας οι Αρτακινές για να δείξουν την τεράστια ποικιλία φαγητών με γαύρο. Μας τον έκαναν μια μυρωδάτη και εμφανίσιμη ομελέτα.

Έφη Κοτρώνη Ιωσήφ & Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

20' προετοιμασία
7' τηγάνισμα
Σύνολο: 27'

Υλικά - Μερίδες: 2-3
  •  14-16 γαύροι, καθαρισμένοι από ραχοκοκαλιές, κεφάλια και εντόσθια
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4 αυγά
  •  1 κοφτή κουτ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  4-5 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για την ομελέτα με γαύρο ξεκινάμε και σε ένα μικρό τηγάνι ή σαγανάκι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο σαγανάκι, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε 0,5 εκ. ελαιόλαδο
  4. Τοποθετούμε τους γαύρους στο τηγάνι μέσα στο λάδι ακτινωτά, σαν τις ακτίνες μιας ρόδας ποδηλάτου, αφήνοντας ελάχιστα κενά ανάμεσά τους.
  5. Βάζουμε το σαγανάκι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους γαύρους για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά από την κάτω πλευρά.
  6. Τους γυρίζουμε έναν έναν προσεκτικά για να μη σπάσουν, τακτοποιώντας τους ξανά ακτινωτά, και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει απαλά και η άλλη πλευρά τους.
  7. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε στο σαγανάκι, καλύπτοντας τα ψαράκια.
  8. Ψήνουμε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά της ομελέτας και να στερεοποιηθεί.
  9. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα ίσιο πιάτο και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την ομελέτα, ώστε να βρεθεί στο πιάτο με τους γαύρους στην επιφάνεια.
  10. Την αφήνουμε να γλιστρήσει ξανά στο σαγανάκι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και η κάτω πλευρά της
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, πάντα με τους γαύρους στην επάνω πλευρά της, και σκορπίζουμε πάνω τους τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 710 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.