Η συνταγή της ημέρας: ''Τα φουρνιστά κοχύλια της Τυρινής με μανιτάρια και τυριά''

Άρτος και Θεάματα 13 Μαρτίου 2024

Την εβδομάδα της Τυρινής έχουν την τιμητική τους τα τυριά και τα μακαρόνια. Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοίμασε τα πιο λαχταριστά φουρνιστά κοχύλια με εκλεκτό κεφαλοτύρι, φρέσκια μυζήθρα και βουτυράτο κασέρι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: The Eaters / Δημήτρης Αλβανός

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια, μέτρια
  •  200 γρ. μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες φέτες
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  500 ml φρέσκο γάλα
  •  80 γρ. βούτυρο, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο
  •  140 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  •  150 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
  •  80 γρ. κασέρι τριμμένο
  •  1 γεμάτη κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  20 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα φουρνιστά κοχύλια της Τυρινής με μανιτάρια και τυριά βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 30 γρ. από το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τα αδειάζουμε μαζί με το βούτυρο στο ταψί με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
  6. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  7. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό μέχρι να καβουρδιστεί.
  8. Προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία δεμένη σάλτσα χωρίς σβολάκια αλευριού.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το δεντρολίβανο και τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και το κασέρι.
  10. Περιχύνουμε με την τυρένια σάλτσα τα ζυμαρικά με τα μανιτάρια, ανακατεύουμε απαλά και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
  11. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη μυζήθρα και τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 861 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.