Εμπλουτίζοντας το παραδοσιακό μας σπανακόρυζο με ντομάτα, λεμόνι και μανιτάρια προσθέτουμε απίστευτη γεύση.
- 800 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. χυμός ντομάτας (πασάτα)
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το σπανακόρυζο ντοματένιο και λεμονάτο με μανιτάρια, σοτάρουμε στο μισό λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος του.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα μανιτάρια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα.
- Περιχύνουμε το σπανακόρυζο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.