Οι σουπιές και το μελάνι τους πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το γλυκοφάγωτο θαλασσινό στιφάδο που μοσχοβολάει κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι.
- 1.500 γρ. σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκες, καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια (αφαιρούμε προσεκτικά και τους σάκους με το μελάνι και τους αφήνουμε κατά μέρος – θα χρειαστούμε 1 κουτ. σούπας για τη συνταγή. Αν οι σουπιές δεν περιέχουν τους σάκους, αγοράζουμε 1 φακελάκι μελάνι σε υγρή μορφή από καλό παντοπωλείο)
- 200 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 120 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 3 ντοματάκια κονσέρβας, ολόκληρα, ψιλοκομμένα
- 120 ml ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις σουπιές στιφάδο με το μελάνι τους ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου με το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τη δάφνη, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματάκια.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό που μόλις να καλύψει τα υλικά και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μελάνι (και λίγο καυτό νερό, αν έχει μειωθεί σημαντικά το υγρό στην κατσαρόλα) και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές.
- Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.