Η συνταγή της ημέρας: ''Σουπιές στιφάδο με το μελάνι τους''

Άρτος και Θεάματα 03 Ιουνίου 2023

Οι σουπιές και το μελάνι τους πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το γλυκοφάγωτο θαλασσινό στιφάδο που μοσχοβολάει κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι.

Σωτήρης Ευαγγέλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1.500 γρ. σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκες, καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια (αφαιρούμε προσεκτικά και τους σάκους με το μελάνι και τους αφήνουμε κατά μέρος – θα χρειαστούμε 1 κουτ. σούπας για τη συνταγή. Αν οι σουπιές δεν περιέχουν τους σάκους, αγοράζουμε 1 φακελάκι μελάνι σε υγρή μορφή από καλό παντοπωλείο)
  •  200 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  2-3 κόκκοι μπαχάρι
  •  2 καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 ξυλάκι κανέλα
  •  1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
  •  120 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  3 ντοματάκια κονσέρβας, ολόκληρα, ψιλοκομμένα
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τις σουπιές στιφάδο με το μελάνι τους ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου με το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματάκια.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό που μόλις να καλύψει τα υλικά και αφήνουμε να πάρει βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το μελάνι (και λίγο καυτό νερό, αν έχει μειωθεί σημαντικά το υγρό στην κατσαρόλα) και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές.
  8. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 455 φορές